Fandit na MS ve fotbale nebude jen tak, musíte "strčit hlavu do úlu"

V Jihoafrické republice odstartoval světový šampionát fotbalistů. Tato věta samozřejmě ještě není pravdivá, ale každý, kdo v Johannesburgu navštívil přípravný duel Portugalců s Mozambikem, si to klidně mohl myslet. Už tři hodiny před zápasem kvůli náporu fanoušků v městské části Sandton kolabovala doprava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci na MS ...  

Fanoušci na MS ...  

Jsou chvíle, kdy si hymny před zápasem obzvlášť užíváte, a nemusíte fandit ani Portugalcům ani Mosambiku. Pouze během těchto minut totiž zapomenete na pocit, že svou hlavu strkáte do včelího úlu.

Jinými slovy alespoň chvíli kolem vás nebzučí tisíce kousků tradičního jihoafrického nástroje Vuvuzela, který se sice nezamlouvá skoro nikomu na hřišti, ale zato ho slyšíte v každém zdejším hledišti.

"Jsou vuvuzely větší i menší," chlubí se svým mininástrojem jedna z fanynek, již podobně jako dalších asi třicet tisíc portugalských příznivců zachvátila fotbalová horečka, která se projevovala i tím, že jsme sedm kilometrů dlouhou cestu na stadion urazili autem za tři hodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRZ-MS-fotbalove_silenstvi.mp3

Na vině byla kolona troubících převážně jihoafrických Portugalců: "Já z Portugalska pocházím, narodila jsem se tam a prožila tam dětství, ale už 45 let žiju tady," říká už na stadionu penzistka Luisa. V hledišti ovšem najdete mnohem víc fanoušků, kteří už se v Jihoafrické republice narodili.

Třeba dvacetiletého Marka, který na mou otázku odpovídá, ale chce po mně tutéž informaci: "Já se narodil tady, ale jsem Portugalec. A ty jsi odkud?"

Markovo nadšení ale ještě zesílí poté, co vyběhnou na trávník fotbalisté v červených dresech. A když pak ve druhé půli nastoupí do zápasu největší hvězda týmu Christiano Ronaldo, jásot fanoušků nezná mezí. Ronaldo sice gól nedal, ale i ve výjimečné roli náhradníka výrazně přispěl k vítězství 3:0.

Mimochodem, Portugalci porazili Mozambik, tedy zemi, která dala kdysi právě Portugalcům míčového kouzelníka Eusebia.

Jan Kaliba, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme