Jančík už nebude kandidovat na starostu Prahy 5

Milan Jančík už nebude v komunálních volbách kandidovat na post starosty Prahy 5. Dnes to oznámil novinářům. Do večera se pak chce rozhodnout, zda se pokusí získat místo v zastupitelstvu hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jančík (ODS)

Milan Jančík (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Kontroverzní starosta Prahy 5 čelí kritice svých politických oponentů už řadu let. Dokonce s e proti němu staví i část občanských demokratů. Nedávno byl odvolán z funkce místopředsedy pražské ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Jančík už nebude kandidovat na starostu Prahy 5

Jančíkovi se například vyčítá jednání z dubna 2005, kdy údajně nepravdivě informoval zastupitelstvo o tom, že České dráhy chtějí prodat radnici pozemky za téměř 250 milionů korun. Kvůli kauze starostu vyslýchala i protikorupční policie.

Z doby, než se stal Jančík starostou, je známý i případ, kdy hájil rozhodnutí výběrové komice nezveřejňovat vítězné nabídky na půdní vestavby v obecních domech.

Současné zastupitelstvo se už několikrát pokusilo Jančíka z postu starosty Prahy 5 odvolat. Některé náznaky nasvědčují, že tomu tak bude i během zítřejšího zasedání.

Opozice se chce pokusit odvolat Jančíka před volbami

Jančík sice oficiálně oznámil, že už na funkci starosty nebude kandidovat, ale opoziční zastupitelé se domnívají, že by neměl v této pozici zůstat až do konce volebního období. Dá se tedy očekávat, že se do zítřejšího programu pokusí hlasování o sesazení Jančíka zařadit.

Na konci letošního května opozice hlásila, že má k odvolání starosty dostatečný počet hlasů, nicméně Jančík krátce před zasedáním zastupitelstvo zrušil. Odůvodnil to tím, že mu přišlo mnoho SMS zpráv, ve kterých se další zastupitelé omlouvali, a proto by zasedání nebylo usnášeníschopné.

Následující den se na schodech před zamčenou zasedací místností sešlo pouze 19 opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili s tím, aby bylo zasedání zrušené, k odvolání Jančíka to ale nestačilo. Potřeba je totiž nadpoloviční většina hlasů, tedy 22.

Martin Hromádka, Monika Horská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme