Slovenská pravice chce stejně jako v Česku po volbách sestavit vládu

Slováky v sobotu čekají parlamentní volby. Slovenská opozice by se ráda inspirovala českou politikou a napodobila výsledek místních voleb. Chce totiž co nejvíc ukrojit z náskoku levice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Uhlíková

Hlavní náměstí v Trnavě je obstojně zaplněné. V obecenstvu převládá modrá barva, protože to je barva opozice. Prodává se tu modrá zmrzlina, modrá cukrová vata. Tu a tam někomu uletí modrý balonek. Iveta Radičová, volební lídr opozice, má na sobě jak jinak - modré tričko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Vojtěch Berger natáčel v Trnavě a zjišťoval, co dělají slovenské pravicové strany pro to, aby porazily šikovného populistu, slovenského premiéra Roberta Fica.

„Dobrý volební výsledek je mobilizovat k vyšší volební účasti. To ale nevím, jestli se podaří, protože nám vstoupili do hry povodně a já rozumím a chápu občany, kteří ztratili střechu nad hlavou, že nebudou mít v sobotu pomyšlení na to, jít k volbám,“ vysvtěluje Radičová.

K političce hned přibíhá její fanoušek, třicátník Peter a mocně jí třepe rukou. Věří, že pravice dokáže ve vládě vystřídat Roberta Fica. "Připomínám, že i k vůli tomu, že jedním z jejich sloganů je, aby konečně zavládla slušnost v politice, protože tu začala vládnout a fungovat arogance nejhrubšího zrna bez ohledu na lidi, bez ohledu na to, kdo si co myslí, co dělá a co jeslušné,“ vysvětluje touhu po změně Peter.

To už ale na pódiu mluví další z opozičních tváří Mikuláš Dzurinda. Osm let vedl Slovensko coby premiér. Za tu dobu se mu nevyhnuly kontroverze, a i proto mu řada lidí nemůže přijít na jméno.

Slovenskou pravici brzdí šrámy z minulosti

Zkrátka pravice už není tak neokoukaná, aby to byla pro lidi jasná volba. Má své šrámy a hříchy minulosti. I tak ale volební lídr a teoreticky i možná příští premiérka Iveta Radičová, vypočítává důvody, proč by Slovensko mělo vystřídat kormidelníka:

„Je potřeba zásadní změna a odpovědná politika, zastavení zadlužování země a hlavně budoucích generací, protože tempo zadlužování na Slovenska je velmi rychlé.“

Slovenská pravice je tradičně roztříštěná. Navíc má silného soupeře. Kontroverzního, útočného a přesto stále populárního premiéra Fica. Slovenská opozice tedy doufá, že se jí povede zopakovat nejnovější scénář z Česka. Tedy že vládu nemusí sestavovat jenom ten, kdo vyhraje volby.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme