Armáda vytvořila před 60 lety jednotku PTP. Pro nepohodlné

Před šedesáti lety vznikly pomocné technické prapory (PTP). Zvláštní armádní jednotkou určenou těm, kterým tehdejší režim příliš nevěřil, prošlo přes padesát tisíc lidí. Dlouhé měsíce nedobrovolně pracovali většinou na stavbách nebo v dolech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Část dosud žijících takzvaných pétépáků z Kutnohorska a Kolínska se dnes sešla na kolínské radnici. Atmosféra oslav dvacátého výročí založení tamního Klubu členů bývalých technických praporů se nesla hlavně ve znamení vzpomínek.

„Já jsem dvacet šest měsíců kopal na Ostravě, tisíc metrů pod zemí. Nejhorší bylo to, že když jsem končil, tak jsem zjistil, že jsem měl z vesnice požadavek, abych se nevrátil domu. Takže jsem se domu nevrátil a šel jsem pracovat na státní statek a už jsem nikdy doma nehospodařil,“ popsal své zážitky Vladimír Beneš z Českého Brodu.

Michal Trnka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme