Novela loterijního zákona by nahrávala korupci, tvrdí Jakl

Obce, které počítaly s tím, že od 1. července budou moct ve větší míře regulovat hazard na svém území, zažily dnes nepříjemné překvapení. Prezident Václav Klaus vetoval novelu loterijního zákona, která dávala obcím právo spolurozhodovat o povolování loterií a podobných her a také videoterminálů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl

Ředitel Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Prezident to zdůvodnil tím, že místo toho, aby novela problémy řešila, ještě další přidělávala. Regulaci hazardu tak bude muset vyřešit až nová poslanecká sněmovna.

„Zákon znemožňoval financovat z výnosů hazardu veřejně prospěšné činnosti jako sport, kulturu či zdravotně postižené. Pan prezident dostal obsáhlé analýzy a žádosti na vrácení zákona od všech sportovních svazů, mládežnických sportovních organizací, významných kulturních institucí atd. Všichni by totiž přišli o podíly na těchto výnosech,“ vysvětlil stanovisko prezidenta ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Jakl a Daniel Volák diskutovali o prezidentském vetu loterijního zákona

Dalším důvodem pro veto podle něho byl fakt, že hazardní hry provozují licencované společnosti, které by s účinností tohoto zákona o licence přišly a České republice by hrozily arbitráže. A také korupční riziko, které by hrozilo v případě neomezených pravomocí obcí při regulaci hazardu.

Volák: Chceme omezit negativa hazardu

Starosty obcí prezidentovo veto zaskočilo. Například Aš a Brno už vydaly vyhlášku, která se zákonem počítala. Nečekal ho ani starosta Litvínova Daniel Volák, který s názorem Václava Klause zásadně nesouhlasí.

„Stejnou argumentaci použili i sázkoví lobisté a je mi líto, že se objevila i ve zdůvodnění prezidentova veta. Starostové chtějí omezit negativní jevy způsobené přebujelým hazardem jako nárůst kriminality, drogovou scénu, rozpad rodin a osobní tragédie. To by regulace podle znalosti místních poměrů dokázala vyřešit,“ stěžoval si Volák.

Navíc se mu nelíbí, že ministerstvo financí prý bez jeho souhlasu poslalo do Litvínova dalších dvanáct terminálů, a z toho čtyři umístilo naproti gymnáziu a sportovním kroužkům. Další také do sídliště Janov, kde se odpoledne scházejí mladí a je tam i mateřská školka.

Problém s tím, že by podle zákona neměly kulturní a jiné příspěvkové organizace z hazardní her žádný zisk, by podle starosty Litvínova snadno vyřešila následná novela zákona.

„Mohlo se to tím vyřešit v průběhu několika měsíců a neziskové organizace nemusely o zisky přijít. Menším zlem by bylo nechat novelu projít a následně upravit pouze tuto část týkající se neziskových organizací,“ doplnil starosta.

Ladislav Jakl však s tímto argumentem nesouhlasí: „Bylo by dobré, aby se přijímaly zákony, které jsou už v pořádku. Nová poslanecká sněmovna s novým mandátem by se nad novým zákonem měla zamyslet.“

Marka Hermana z Asociace provozovatelů kurzového sázení rozhodnutí prezidenta potěšilo: „Pro nás to de jure je dobrá zpráva a de fakto to nic neznamená, protože my jsme se už před čtrnácti dny dohodli s pracovní skupinou Senátu, že budeme připravovat novelu, která bude nová a která bude odborně a komplexně řešit problematiky, které se objevily v oblasti loterijního byznysu.“

Lucie Husárová 1, Ondřej Suchan, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme