NATO čekají změny. Nejen v rozpočtu

Rychlejší rozhodování a menší náklady na fungování Severoatlantické aliance. To by měly být cíle reformy NATO, o které dnes začnou jednat ministři obrany 28 členských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO.

Anders Fogh Rasmussen, generální tajemník NATO. | Foto: Tomáš Adamec

Reformou se má nejen ušetřit, ale hlavně zvýšit akceschopnost Aliance, která není podle některých spojenců právě nejlepší. Škrty se mají v Severoatlantické alianci týkat hlavně personální struktury velení a podpůrných složek. Bude se muset propouštět.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě NATO mluvil ve Světě o desáté Bezpečnostní expert, bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

„Jsme velmi blízko dohodě o velkém snížení počtu výborů v naší organizaci,“ potvrdil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Podle diplomatických zdrojů se přitom bude šetřit nejen v civilní části sboru zaměstnanců Aliance, ale i ve velitelských strukturách.

Má se výrazně zredukovat dnešní stav 13 tisíc příslušníků velení. Sáhnout se má i do značně nepřehledné struktury 14 aliančních agentur. Ty ročně hospodaří se stovkami milionů eur. "Členské země nesmějí snižovat své obranné rozpočty příliš mnoho nebo špatně, protože jejich prosperita závisí i na jejich bezpečnosti," řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Bezpečnostní expert, bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý ve Světě o desáté zdůraznil, že reforma má směřovat k tomu, aby se více financí věnovalo jednotkám, které jsou nasaditelné v jakékoli operaci.

Češi podepíší smlouvu o vědecké spolupráci s USA

Na okraj schůzky ale mají také ministři obrany České republiky a Spojených států Martin Barták a Robert Gates podepsat smlouvu o vědecké spolupráci. Ta by měla umožnit českým ústavům a firmám přístup k americkým projektům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě NATO a podpisu smlouvy o česko-americké vědecké spolupráci mluvil bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák s českým ministrem obrany Martinem Bartákem.

„Pro naše vědce a výzkumníky to znamená nejen jednoduší, ale možný přístup k projektům ze Spojených států, které jsou financovány jak soukromou, tak veřejnou sférou. Dříve tu vůbec nebyla možnost se o ně ucházet,“ vysvětlil ministr obrany Martin Barták.

Smlouva o vědecké spolupráci je ale oboustranná. Nejen čeští vědci tak mohou bádat v USA, ale i vědeckovýzkumné kapacity ze Spojených států mohou vstoupit na český trh. Podle Bartáka se ale dá očekávat, že výrazně vyšší zájem bude z naší strany o americké projekty.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martina Mašková, Lenka Rafaelová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme