Opozice na Praze 5 se znovu pokusí odvolat starostu Jančíka

Opoziční zastupitelé Prahy 5 se dnes pravděpodobně pokusí sesadit z funkce kontroverzního starostu Milana Jančíka (ODS). Odvolání mu hrozilo už zhruba týden před volbami, sám Jančík ale zasedání zastupitelstva na poslední chvíli zrušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jančík komentuje hlasování o svém odvolání z funkce místopředsedy pražské ODS.

Milan Jančík komentuje hlasování o svém odvolání z funkce místopředsedy pražské ODS. | Foto: Tomáš Adamec

Zrušení zastupitelstva plánovaného na 20. května Jančík zdůvodnil vysokým počtem omluvenek. Následující den se na schodech před zamčenou zasedací místností sešlo pouze 19 opozičních zastupitelů, k odvolání starosty to ale nestačilo. Potřeba je totiž nadpoloviční většina hlasů, tedy 22.

Jančíka zatím na radnici podporovala část ODS, sociálních demokratů, SNK ED a někteří nezávislí zastupitelé. Smíchovský starosta v poslední době ale ztratil část podpory ODS, když se proti němu postavil jeho zástupce na radnici Petr Horák.

Milan Jančík už sice oficiálně oznámil, že v podzimních komunálních volbách znovu kandidovat do zastupitelstva městské části nebude, ale opoziční zastupitelé se domnívají, že by neměl v této pozici zůstat až do konce volebního období. Dá se tedy očekávat, že se do dnešního programu pokusí hlasování o sesazení Jančíka zařadit.

Kontroverzní starosta Prahy 5 čelí kritice svých politických oponentů už řadu let. Jančíkovi se například vyčítá jednání z dubna 2005, kdy údajně nepravdivě informoval zastupitelstvo o tom, že České dráhy chtějí prodat radnici pozemky za téměř 250 milionů korun. Kvůli kauze starostu vyslýchala i protikorupční policie.

Z doby, než se stal Jančík starostou, je známý i případ, kdy hájil rozhodnutí výběrové komice nezveřejňovat vítězné nabídky na půdní vestavby v obecních domech.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme