Zpěvačka Aneta Langerová otevře kavárnu Potmě

Už dnes se v centru Prahy opět po roce otevírá známá kavárna Potmě s otevírací dobou „od nevidim do nevidim“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kavárna Potmě

Kavárna Potmě | Foto: Jan Rosenauer

V kavárně na Ovocném trhu obsluhují nevidomí číšníci a číšnice, jejich hosté sedí v naprosté tmě. Tržby z kavárny podpoří sbírku Světluška, jeden z projektů Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Rajlichová hovoří se Šárkou Juráskou o kavárně Potmě.mp3

Díky Kavárně Potmě mají lidé jedinečnou příležitost na chvíli si vyzkoušet si jak se žije nevidomým. Třeba co takový člověk musí všechno překonat pokud si chce třeba jen sednout a napít se.

"Nejsilnější zážitek můj byl, když jsem byla v kavárně poprvé. To je opravdu šok. Člověk si pořád myslí, že se nějakým způsobem rozkouká, ale opravdu nerozkouká," říká Šárka Jurásková z nadačního fondu Českého rozhlasu.

Lidé si potmě dávají nejraději kávu, ale v nabídce jsou další nápoje, čaj džusy nebo voda. Ale do kavárny Potmě se chodí i za hudbou a to konkrétně na střechu.

Letos tu zahrají třeba Jan Budař, Tomáš Klus, Xindl X a dnes odpoledne přímo v kavárně i patronka Světlušky Aneta Langerová, se kterou bude kavárnu otevírat herec Viktor Preiss.

Pět předchozích ročníků kavárny přineslo do sbírky Světluška 1.461.334 korun, za tímto číslem se skrývá více než 10.000 návštěvníků, kterým nevidomí kavárníci uvařili na 14.000 nápojů.

Martin Mašek, Eva Rajlichová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme