Evropský mezibankovní trh vázne

Banky se totiž bojí, že některé finanční instituce nezvládnou splácet své závazky. Navzájem si odmítají půjčovat a místo toho raději ukládají peníze u Evropské centrální banky. Ta sice nabízí velmi nízký úrok, ale vysokou míru jistoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Někteří experti v této souvislosti přitom varují před situací podobnou dění ve Spojených státech po pádu investiční banky Lehman Brothers, kterým začala finanční krize.

To, že mezibankovní trh v Evropě zamrzá, potvrzuje jak objem peněz, které mají komerční banky uložené u Evropské centrální banky tak i sazby, za které si banky navzájem půjčují

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropský mezibankovní trh rozebral Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity ve Světě o deváté Rádia Česko

Lubora Lacina z brněnské Mendelovy univerzity ve Světě o deváté Rádia Česko poznamenal, že některým bankám může chybět likvidita a stávají se v očích investorů rizikové a může to mít vazbu na poměrně velké fluktuace na finančních trzích.

Poznamenal, že ve Španělsku zatím nikdo nezpochybňuje pozici dvou nejsilnějších bank, spíše se jedná o konsolidaci sektoru spořitelen , který je významnou částí španělského finančního trhu.

„Španělské banky přestaly mít možnost půjčovat si zástavou španělských vládních dluhopisů.“ Jak Lacina uvedl, ve Španělsku se potkalo několik nepříjemných věcí: kolaps hypotečního trhu, refinancování vládního dluhu a problémy v bankovním sektoru.

Možnosti Evropské centrální banky jsou v oblasti pumpování likvidity podle Laciny už omezeny. Očekává spíše pouze slovní podporu.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme