10. 6.

10. červen 2010

Orchestra Baobab - Made In Dakar

Strom Baobab, se silným, ostře tvarovaným kmenem, patří nejen k symbolům Afriky, ale posloužil také jako jméno významného hudebního klubu v Dakaru, hlavním městě Senegalu. Ten se stal před 40 lety domovskou scénou skupiny, která jméno afrického stromu i dakarského klubu začlenila do svého názvu, jmenuje se Orchestra Baobab. Skupina se sice před více než dvaceti lety rozešla, ale překvapivý ohlas jejích archivních nahrávek u nové generace posluchačů nakonec motivoval obnovení této veteránské sestavy, která vystoupí na pražském festivalu Respect jako hlavní hvězda programu za týden. Můžete být při tom, když s námi bude v Mozaice soutěžit o dvě vstupenky.

Cabral

Ami Kita Bay

Senegalská skupina Orchetra Baobab vydala po svém obnovení celkem dvě alba, poslední z nich, které dnes posloucháme, vyšlo pod názvem Made in Dakar, což lze brát doslova, album se skutečně natáčelo v Dakaru, domovském městě skupiny, ve studiích která patří dnes nejznámějšímu senegalskému zpěvákovi, Youssou N'Dourovi. Ten se na albu podílel i jako producent a v příští skladbě ho navíc uslyšíme i zpívat.

Nijaay

Sibam

Aline

Orchestra Baobab má na hudební scéně západní Afriky roli průkopníků a veteránů, skupina je spjatá s euforickou érou pádu koloniální říše a prvních let nezávislosti. Jedná se o skutečnou hudební legendu, kterou ale můžete na vlastní uši slyšet v Praze, v rámci festivalu Respect, v sobotu 19 června na ostrově Štvanici. Z jejich alba Made in Dakar pokračujeme skladbou Beni Baraale, kterou Orchestra Baobab převzal z repertoáru jiné africké veteránské skupiny, Bembeya Jazz z Guineje.

Beni Baraale

Jiram

Bikowa

Spustit audio