Potomci vůdců KLDR se podíleli na mezinárodním obchodu s drogami

Skupina dětí nejvyšších severokorejských představitelů se podílela na mezinárodním obchodu s drogami. Uvádí to americký Washington Times odvolávající se na informace zpravodajských služeb. V mocném gangu měl být i pravděpodobný budoucí vládce KLDR, Kim Čong-wu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

O tom, že se Pchjongjang snaží získávat tolik potřebné valuty ilegálním způsobem, tedy kromě prodeje zbraní do Íránu, Barmy a dalších zemí, se ví už poměrně dlouho. Jde hlavně o prodej drog nejen ve Východní Asii, hlavně v Japonsku, ale také v Austrálii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nelegálních obchodech KLDR hovořil ve Světě o desáté zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Stejně tak KLDR obchoduje i s falešnými dolary. Poprvé se k něčemu takovému snížilo fašistické Německo, a to výrobou britských liber.

Nyní se podle listu Washington Times podařilo odhalit hlavní skupinu zvanou Ponghwajo, ve které jsou synové například mocného generála z Národní obranné komise, náměstka ministra zahraničí nebo šéfa bezpečnosti ozbrojených sil.

Nejznámějším je však právě syn současného diktátora Kim Čong-ila, který má do dvou let usednout na severokorejský trůn.

Podobné informace údajně potvrzuje i zpráva expertů OSN zabývajících se dodržováním sankcí uvalených na Pchjongjang za předchozí jaderné pokusy. Věnuje se především nepovolené dodávce zbraní a jejích komponentů, zmiňuje se však i o zásilkách luxusního zboží.

Kim údajně utratí za luxus 300 milionů dolarů ročně

Například Italové zadrželi dvě jachty a nejmodernější videotechniku určené pro režim Kim Čong-ila, který údajně utratí ročně za drahé koňaky, sportovní auta nebo třeba psy až 300 milionů dolarů ročně.

Za tuto částku by mimochodem bylo možné nakoupit kolem půl milionu tun rýže, tedy poloviny množství, kterého se každoročně v Severní Koreji nedostává.

Finanční prostředky pak Pchjongjang získává právě i zmiňovaným prodejem drog a o zvláštní fondy Kim Čong-ila se stará zvláštní oddělení vládnoucí strany práce označované číslem 39.

Severní Korea k dodávkám zboží využívá rozšířenou síť společností registrovaných v různých zemích, do země se dostává i přes Čínu. Když měl drahý vůdce 15. dubna narozeniny, nechal si z Číny poslat na 200 luxusních aut za pět milionů dolarů.

Za špinavé peníze se uplácejí mocní soudruzi

K nákupu slouží i zahraniční fondy, do kterých zmiňované společnosti povinně přispívají. K praní špinavých peněz pak slouží i různé banky, jako tomu bylo například v Macau. I proto byly na nátlak Američanů zmrazeny.

Tyto dary ale slouží i k uplácení věrných generálů a mocných soudruhů, ostatně jejich kupování patří v KLDR k tradicím. Dělal to už i současný vládce Kim Čong-il, když jeho otec Kim Ir-sen, zakladatel této jediné komunistické dynastie na světě, v roce 1974 oznámil, že se stane jeho nástupcem.

Odhaduje se, že nyní má v bankách ve Švýcarsku či Lucembursku na čtyři miliardy dolarů. A v této politice pokračuje i pravděpodobný Kimův nástupce Kim Čong-wu.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme