NATO chce propojit svůj protiraketový systém s USA

Propojení amerického a aliančního protiraketového deštníku přijde na 200 milionů eur. Rozhodnutí o spojení těchto systémů má padnout na podzimním summitu NATO v Lisabonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety

Odpálení rakety | Foto: US Department of Defense

„Naši národní experti pro vyzbrojování potvrdili, že je technicky proveditelné rozšíření protiraketového obranného systému, který už NATO vyvíjí,“ prohlásil na jednání ministrů obrany 28 členských zemí Aliance její generální tajemník Anders Fogh Rasmussen.

Protiraketová ochrana bojiště se dá rozšířit na ochranu civilních osob se zapojením americké části protiraketového deštníku. Toto propojení má podle Rasmussena stát v příštích 10 letech méně než 200 milionů eur.

NATO ale zatím váhá, jestli si budování protiraketové obrany dát jako svůj cíl. Rozhodne o tom na listopadovém summitu v Lisabonu.

Součástí americké protiraketové obrany měl být i radar umístěný v Česku. Američané se ale nakonec rozhodli projekt změnit a radar nestavět.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme