Historická ortofotomapa najde místa s ekologickou zátěží

Česká informační agentura životního prostředí CENIA dnes představila historickou ortofotomapu České republiky. Projekt s názvem 'Národní inventarizace kontaminovaných míst' je zaměřen na přípravu plošné inventarizace míst s ekologickou zátěží na území Česka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisá

Tisá | Foto: Petr Vorlíček

Ortofotomapa vzniká snímkováním terénu z letadla a následnými korekcemi terénu.

Vojenský letecký ústav v Dobrušce shromažďoval od roku 1938 všechny letecké snímky celého území Československé republiky. Historická ortofotomapa je výsledkem digitálního zpracování leteckého snímkování z předválečných let a také z let padesátých.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mapy.mp3

V České republice je v současné době kolem čtyř tisíc kontaminovaných míst. Na základě satelitních dat je vidět tepelná stopa, kterou mají jednotlivé objekty. „Například na poli je vidět tepelná stopa a díky historické ortofotomapě se dozvíme, že se tam dříve nacházela místní chemička,“ říká ředitel CENIA Jiří Hradec.

„První etapa zjišťuje kontaminovaná místa metodou dálkového průzkumu z dat a dotazníků. Druhá etapa naváže na předchozí etapu a navíc se budou přímo v terénu evidovat a hodnotit kontaminovaná a potenciálně kontaminovaná místa,“ vysvětluje Hradec.

Historická ortofotomapa bude k dispozici pouze pro státní správu, akademické použití a pro vojáky v Dobrušce.

Helena Berková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme