Maďarská menšina na Slovensku od voleb moc nečeká

Těžko hledat otevřenější mezinárodní konflikt mezi evropskými státy, než ten mezi Maďarskem a Slovenskem. Politici si přes Dunaj dělají jeden naschvál za druhým. Už za dva dny budou Slováci vybírat nový parlament. A maďarské téma ve volbách samozřejmě nemůže chybět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Selice jsou jedna z těch typických vesnic na jižním Slovensku, kde vás při vjezdu vítá tabule ve dvou jazycích. Žijí tu spolu Slováci, Maďaři a cikáni, kteří sami sebe považují za samostatnou kategorii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi slovenskými Maďary natáčel bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger.

Místní chlapi tráví poklidnou polední hodinku v hospodě. Nemají co na práci, protože práce se vesnici vyhýbá obloukem. Dvouciferná nezaměstnanost, to je problém, který by politici měli vyřešit nejdřív, říkají Maďaři v Selicích. Žijí ze státní podpory ve výši kolem sedmdesáti eur na měsíc.

„Pro nás to moc dobré není. I když budeme volit, nevím koho. Pro nás neudělají nic. Já už vím, jak to chodí. Pomalu budu mít šedesát roků, nejsem už malý chlapec,“ řekl jeden z obyvatel Selic.

Práce tu chybí

Současná slovenská vláda je v neustálém sporu s politiky v Budapešti. Premiér Robert Fico vystupuje jako rytíř bránící Slovensko před vpádem uherských hord z jihu. Příležitostí je dost - třeba dvojí občanství, které zahraničním Maďarům nabídnul maďarský premiér Orbán.

Jenže samotné slovenské Maďary vysoká politika nezajímá. Radši by byli, kdyby jim někdo dal peníze na novou kanalizaci, nebo ještě lépe, vytvořil pracovní místa. „My jsme na podpoře. Hledáme, ale nikde nás neberou. Já jsem dělal asi měsíc a půl v Bratislavě, ale dokončila se stavba, tak jsem teď doma,“ podotkl další z mužů ze Selic.

Do parlamentu kandidují celkem dvě strany hlásící se k maďarské menšině. Ani ty ale nejsou všem Maďarům po chuti. Politikům v Bratislavě a Budapešti tak zůstávají jejich vysoké politické hádky. A Maďarům na jihoslovenském venkově každodenní problémy. Dva různé světy, které se jen tak neprotnou.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme