Česko se ohradilo proti výtce EK týkající se nákupu vojenských letadel

Premiér Jan Fischer a ministr obrany Martin Barták se dnes ohradili proti výtkám Evropské komise. Ta pohrozila České republice soudem kvůli podezření, že při výběru vojenských transportních letadel oslovila bez řádné soutěže pouze jedinou firmu (španělskou společnost CASA pozn. redakce)a tím porušila pravidla Evropské unie pro veřejné zakázky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Barták.

Ministr obrany Martin Barták. | Foto: Tomáš Adamec

Evropské komisi si na Českou republiku stěžovala italská firma Alenia Aeronautica. Podle jejího zástupce Radka Pokorného nepostupovala Česká republika při výběru letadel transparentně: „Evropská komise v odůvodněném stanovisku, které poslala české vládě se vyjádřila tím způsobem, že přímý prodej je akceptovatelný pouze v případě, že se jedná o dodávky zbrojní techniky, kde jsou jisté utajované skutečnosti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu, který se týká výběru vojenských transportních letadel, mluvil v Ozvěnách dne zástupcem firmy Alenia Aeronautica, právník Radek Pokorný.

Podle Martina Bartáka pošle jeho úřad do Bruselu v řádné lhůtě písemné zdůvodnění svého postupu a tato odpověď prý bude velmi důrazná. V současném době už italská firma v případu nijak nefiguruje a jde o spor mezi Českem a Evropskou komisí.

„Odůvodněné stanovisko je něco jako předžalobní upomínka. Standardní postup komise je, že pokud členská země neprovede nápravu, tak komise podává žalobu,“ popisuje obecně následující kroky Komise Pokorný.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme