Program Zelená úsporám se rozšíří na veřejné budovy

Dotace z programu Zelená úsporám na podporu úspor energie a zavádění obnovitelných energetických zdrojů budou přístupné většímu počtu domácností. Peníze bude možné také nově použít na zateplování veřejných budov. Umožnil to smluvní dodatek, který dnes podepsala ministryně životního prostředí Rut Bízková a výkonný ředitel Kjótského protokolu pro Japonsko Jasuhiro Šimizu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

V programu je celkem 18 miliard korun, z nichž byly dosud vyčerpány jen čtyři miliardy. Potenciálně tak hrozí, že se peníze budou vracet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Dusík.mp3

To ovšem odmítá bývalý ministr životního prostředí a současný poradce ministryně životního prostředí Jan Dusík. „V současné době jsou podány žádosti o dotace v hodnotě šesti až sedmi miliard korun,“ uvedl.

Významným impulsem bylo podle jeho slov rozšíření možností získat dotace i na zateplení panelových domů. „Není tedy sebemenší důvod se obávat, že bychom nebyli v termínu do konce roku 2012 schopni část 18 miliard korun vyčerpat,“ dodal Jan Dusík.

Předkládání projektů podle něj nebrání ani složitost či finanční náročnost. „Podávání projektů nákladné není. Od 1. září loňského roku jsme umožnili čerpání dotace i na přípravu projektové dokumentace. I díky tomu došlo k výraznému nárůstu počtu žádostí,“ dodal.

Peníze podle jeho slov nebude Česká republika vracet i díky dnes podepsanému dodatku smlouvy, který obsahuje prodloužení možnosti žádat o projektovou podporu a použití dotací na zateplování veřejných budov.

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme