Začíná mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl

Dnes začíná už 52. ročník mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Mezi aktéry zahajovacího koncertu budou i umělci ze Symfonického orchestru českého rozhlasu, například klavírista Jan Simon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl | Foto: Smetanova Litomyšl

Letos je na programu okolo dvaceti titulů. Při jejich výběru organizátoři reflektovali například jubilea významných skladatelů Fryderika Chopina nebo Gustava Mahlera nebo také sedmisté výročí nástupu Lucemburků na český trůn. To se promítlo i do skladby dnešního představení.

„Zahájíme slavně Smetanovou skladbou Pochod k slavnostem Shakespearovým. Pak přijde druhý Chopinův koncert, dále skladba Pocta Karlu IV. a Dvořákovo Te Deum,“ uvedl ředitel Smetanovy Litomyšle Jan Pikna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Pikna.mp3

"My si hodně zakládáme na tom, že ten festival vždy velmi akcentuje vokální složku hudebního umění. Z tvorby Antonína Dvořáka poprvé na festivalu zazní kantáta Svatební košile s paní Evou Urbanovou,“ říká dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Pořadatelé chtějí na festivalu připomenout i 700. výročí nástupu Lucemburků na český trůn. Litomyšl bylo druhým městem po Praze, kde vzniklo za dob Jana Lucemburského biskupství.

„Takže Litomyšl je Lucemburkům vděčná za vše,“ říká Pikna. K tomuto tématu bude uvedena skladba Alexandra Müllenbacha Král Jan, zvaný Slepý. Dále návštěvníci uslyší skladby lucemburských skladatelů nebo skladby, které se k Lucemburkům váží.

K divácky nejatraktivnějším titulům, soudě podle zájmu v předprodeji, patří Gipsy Way - vystoupení Pavla Šporcla s cimbálovkou Romano Stilo. Pořadatelé dokonce přidávali další koncert, ale i na něj vstupenky zmizely velmi rychle.


Neméně zajímavý program je připraven i pro ty, co mají rádi výtvarné umění. Ti mohou navštívit některou z výstav v sálech zámeckého pivovaru. Ta možná nejzajímavější se věnuje tvorbě Theodora Pištěka.

Eva Rajlichová, Michaela Vydrová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme