Slováci sčítají škody po tisícileté vodě

Slovensko sčítá škody po povodních. Záplavy, které se v minulých týdnech prohnaly slovenskými regiony, označují mnozí za "tisíciletou vodu".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v Polsku

Povodně v Polsku

Z povodní se stalo předvolební téma, a politici nabízejí pomocnou ruku jako o překot. Povodně postihly nejhůře východní Slovensko a potom oblasti na jihu, v povodí řeky Nitry.

„Celou noc jsme jen stáli. Až nad ránem to začalo dole ustupovat,“ řekla paní Maceková, zatímco kousek dál ještě vysychají pytle s pískem. Tady ve vesnici Velká Maňa patřila paní Maceková mezi ty šťastné. Voda se zastavila pár metrů od jejího domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vojtěcha Bergra ze Slovenska o následcích povodní

O tři ulice vedle už jsou na zdech domů vidět povědomé vlhké čáry, které jasně ukazují, kam až dostoupala hladina řeky. Uprostřed ulice se dva důchodci sklánějí nad hadicí. I několik dnů po povodních je pořád ze sklepa co čerpat.

„Nevím, když to všechno rozeberu a vytrhám parkety, co najdu pod tím. Může tam být voda a nevím, co s tím potom budu dělat. Ale teď je moc brzo něco říkat, některé věci se můžou projevit po měsíci,“ povzdech si jeden z důchodců.

Vinu prý nesou vodohospodáři

Z povodní se stalo předvolební téma. Nechat se vidět v holínkách někde u rozvodněné řeky patří skoro k povinnostem každého slovenského politika.

„Byl tu premiér i ministr vnitra. Nevím, jestli nahánějí body. Ale měli vcelku normální přístup,“ říká místní muž

Rodině Budajových zničily záplavy podlahu v celém domě. A to přesto, že při tom nebyla ani kapka vody.

Stačilo, že beton se kvůli spodní vodě nadzvedl a zase klesl. V každé místnosti teď mají místo rovné podlahy prohlubeň. Celý dům přitom prošel loni kompletní opravou.

„Je to doslova plovoucí podlaha,“ neztrácejí humor.

Budajovi jsou se zničenými podlahami už celkem smíření. Čekají na statika a na odškodné.

Pan Budaj takovou povodeň nepamatuje, a to se ve vesnici narodil, a žije tu už 70 let.

Jeho soused má na povodně celkem střízlivý názor. Říká, že pomoc by měla směřovat do nejhůř postižených oblastí na východ země. I když on sám měl ve sklepě 120 centimetrů vody. Kdo by se měl chytit za nos, jsou prý hlavně vodohospodáři.

„Vodohospodáři si nedovedou ohlídat ani rybník. Tady byl tři týdny plný, tlačila se nám sem spodní voda. Myslím, že hlavně u vodohospodářů by měli padat hlavy,“ myslí si soused pana Budaje.

Slováci postižení povodní si už na poštách nebo obecních úřadech můžou vyzvedávat finanční poukázky od státu. Vláda na první fázi pomoci vyčlenila 25 milionů eur.

Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme