Obětí nepokojů ve středoasijském Kyrgyzstánu přibývá

Ze středoasijského Kyrgyzstánu znovu přicházejí zprávy o násilných srážkách. Při nočních nepokojích na jihu země zahynulo skoro čtyřicet lidí, více než 520 dalších je zraněno. Vláda vyhlásila v části regionu a druhém největším městě Oš výjimečný stav a zákaz vycházení. V oblasti jsou vojenské jednotky a obrněná vozidla, nad městem Oš létají vrtulníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Kyrgyzstánu

Demonstrace v Kyrgyzstánu | Foto: AFP

Provizorní kyrgyzská vláda označuje situaci ve městě Oš za znepokojující. Podle svědků se v noci ve městě střelo několik skupin agresivní mládeže, ty rozbíjeli vitríny v obchodech i okna některých obytných domů a podpalovali automobily.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Kyrgyzstánu mluvila na Rádiu Česko zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku Lenka Kabrhelová

Ve městě byly slyšet výstřely z automatických zbraní. Násilí má podle dočasné vlády etnické pozadí, srážky se odehrály mezi místními kyrgyzskými a uzbeckými obyvateli.

Kyrgyzstán se od dubnových nepokojů, které svrhly někdejšího prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, potýká s rostoucími problémy. Pokud vláda nedostane situaci pod kontrolu, pozorovatelé varují před rizikem občanské války. Mocenskou základnou bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva byl právě jižní Kyrgyzstán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Kyrgyzstánu mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Příčinou posledního konfliktu jsou jednoznačně etnické rozbroje, ale to není v Kyrgyzstánu žádný nový problém. Etnické problémy zde existují řadu let a souvisejí s převratem, který se tam odehrál v dubnu,“ řekla Petra procházková, která situaci ve středoasijských republikách dlouhodobě sleduje.

Etnické problémy mají kořeny v územním rozčlenění, které vzniklo za doby Sovětského svazu. Podobná kyrgyzská enkláva je zase v Uzbekistánu, což mnozí pozorovatelé považují za potencionálně výbušnou situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kyrgyzstán - Procházková.mp3

Poslední střet je výsledkem velmi nestabilní situace v Kyrgyzstánu. „Uzbeci, kteří zde tvoří početnou, téměř 15procentní menšinu, původně podpořili dubnový převrat a odchod bývalého prezidenta Bakijeva, protože se jim zdálo, že jejich práva jsou dlouhodobě omezována,“ uvedla Petra Procházková. Teď jsou ale podle ní zklamáni z toho, že předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajevová a její tým nedali Uzbekům v nové Ústavě, která se teď projednává, důstojné místo.

„Vinu na špatných náladách ve společnosti má také nedobrá ekonomická situace země. Kyrgyzstán sice má nějaké nerostné suroviny, ale přesto je závislý na jejich dovozu. Rozdíly mezi chudou většinou a bohatými se zvětšují. Kyrgyzstán je nejchudší zemí bývalého Sovětského svazu,“ říká zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Petra Procházková uvedla i další problémy Kyrgyzstánu, k nimž patří především klanové uspořádání společnosti, které nejde příliš dohromady s parlamentní demokracií, velký vliv mafie a obrovská korupce.

Ruský prezident již z regionálního summitu v Uzbekistánu vyzval k uklidnění situace. Pro Rusko i Spojené státy je Kyrgyzstán důležitý proto, že zde obě mocnosti mají své vojenské základny. USA odsud zásobují své jednotky v Afghánistánu.

Lenka Kabrhelová, Lenka Buriánková, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme