Arcelor Mittal se pokusí zbavit malých akcionářů

Menšinové vlastníky ostravských hutí se dnešní valné hromadě pokusí vytěsnit jejich majoritní akcionář, globální ocelářský gigant Arcelor Mittal. A to za podmínek, které vlastníci 3,5 procent společnosti považují za neférové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Pohled na areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: F. Tichý

Tvrdí, že cena čtyři tisíce korun za akcii, kterou jim většinový vlastník nabízí, neodpovídá jejich skutečné ceně. A proto se z vlastnické struktury hutí nehodlají nechat vystrnadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupce části drobných vlastníků Jiří Psota a analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

Jak řekl zástupce části drobných vlastníků Jiří Psota, menšinoví akcionáři se proto obrátí na soud.

„Podle našich propočtů je nabízená cena poloviční. Hlavní akcionář disponuje devadesáti procenty hlasů, takže odhlasuje cokoli. Nám nezbývá nic jiného, než se bránit soudní cestou,“ řekl Psota.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka zdůraznil, že v oblasti oceňování aktiv neexistuje nic jako jediná férová cena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek

„Podle toho, jak se na burze obchodují akcie podobných společností je zřejmě bližší ekonomické realitě ta nižší cena, nabízená většinovými vlastníky,“ myslí si Hatlapatka. Vyhrocení sporu podle něj nemá zásadní dopad na provoz. Negativem ale je, že byl poškozen mediální obraz firmy Arcelor Mittal.

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek si naopak myslí, že cena čtyři tisíce za akcii je nízká.

„Určitě férová není. Kloním se spíše k sedmi tisícům. Na účtu nerozděleného zisku společnosti je zhruba 3500 korun na jednu akcii. Navíc firma dlouhodobě nevyplácela dividendy a to je z její strany nemravné jednání,“ tvrdí Motejlek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme