Slovensko těsně před volbami: Ficův skandál oslabuje Smer

Dva dny před parlamentními volbami se na Slovensku vyhrotila předvolební kampaň. V médiích se včera objevila zvuková nahrávka, která údajně dokazuje korupční chování premiéra Roberta Fica. Zároveň klesají preference Ficovy strany SMER.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenský premiér Róbert Fico

slovenský premiér Róbert Fico | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Celá kauza kolem Roberta Fica začala před několika týdny. Z korupce obvinil premiéra jeho někdejší spolustraník. Novinkou v aféře je zvuková nahrávka, na které přiznává muž s hlasem podobným Ficovu, že pro stranu sehnal desítky milionů korun.

„Jde o další pokračování kauzy, která se s premiérem táhne už několik týdnů. Před volbami v roce 2002 měl Fico od významných podnikatelů inkasovat velké finanční sumy. Výměnou za to, že mecenášům zajistil místa na kandidátkách do parlamentu a lukrativní posty ve státní správě,“ připomněl na Rádiu Česko zpravodaj Vojtěch Berger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební situace na Slovensku. Více s komentátorem Českého rozhlasu 6 Radkem Kubičkem.

Robert Fico všechna korupční podezření odmítal. I novou nahrávku označil za laciný technický podvrh. Preference jeho strany však klesají. Podle posledního průzkumu klesly z květnových 35,3 procenta na nynějších 29,5 procenta. Smer by sice volby vyhrál, pravicová opozice by ale dala dohromady většinu.

Jak na Rádiu Česko uvedl Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu 6, pokles preferencí Smeru není přímo spjatý s korupční aférou Roberta Fica. Podle něj jde o klasický výkyv.

Předvolební situace je nepřehledná

„Na Slovensku se děje totéž co dělo v Česku, že jsou předvolební průzkumy paradoxně využívány v předvolební kampani. V ČR jsme viděli, že některé politické strany si stěžovaly, že mají málo v těch průzkumech – třeba u ČSSD bylo vidět, že nakonec jí to neprospělo. Protože ta vysoká čísla v průzkumech voliče spíše demotivují, zatímco nízká čísla motivují. Takže nízký průzkum může Smeru pomoci, že zmobilizuje voliče,“ uvedl.

Podle prezidenta bratislavského Inštitútu pre verejné otázky Grigorije Mesežnikova stojí za propadem preferencí strany Smer určitá únava voličů z vládnutí této strany, které bylo poznamenané kauzami a skandály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenské volby – téma pro zpravodaje ČRo na Slovensku Vojtěcha Bergera a bratislavského sociologa Grigorije Mesežnikova v Ozvěnách dne.

„Robert Fico je sice schopný komunikátor, ale v poslední době míra jeho agresivity překonala akceptovatelné hranice. A zasáhly do toho i konflikty uvnitř vládni koalice. A v posledních dnech je to také kauza povodní,“ přiblížil bratislavský sociolog Grigorij Mesežnikov.

Podle agentury Focus by se do slovenského parlamentu dostalo osm stran a současná koalice by tak ztratila většinu v parlamentu. Podle komentátora to ale není tak jednoznačné, předvolební situace je nepřehledná.

„Myslím, že to nebude tak horké. Protože jednak Fico je nadále populární, byť v poslední době ztrácí trošku suverenitu, je trochu nervózní. Nicméně je tam řada neznámých. Například kolem jeho koaličních partnerů. Několik stran je kolem pětiprocentní klauzule, takže je otázka, zda se dostanou do parlamentu,“ řekl Kubičko.

Několik neznámých je podle něj také na straně pravice. „Jednak zcela nová politická strana Svoboda a solidarita zaznamenává v průzkumech docela zajímavá čísla. A pak jsou tam dvě promaďarské strany, které oscilují kolem pěti procent,“ dodal komentátor.

Roste popularita strany Svoboda a Solidarita

Na popularitě získává liberální Svoboda a Solidarita, kterou vede ekonom Richard Sulík. Jak v Ozvěnách dne připomněl bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger, tento muž před sedmi lety inspiroval pravicovou slovenskou vládu k zavedení rovné daně.

Ekonomické reformy jsou i jedním z důležitých bodů jeho současné strany Svoboda a solidarita. Dalším lákadlem na voliče je transparentnost a nezkorumpovanost.

„Myslím, že po dvaceti letech by se už bolševici měli někam odklidit. Oni jsou ve všech politických stranách. My jsme první strana, která nemá žádného komunistu, žádného ‘estébáka‘,“ uvedl Sulík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slováci zítra zvolí nový parlament a rozhodnou o nové vládě. Více komentátor slovenského deníku SME Marián Leško.

Svoboda a Solidarita chce zaujmout především mladé lidi. Jak ale zjistil Vojtěch Berger, ne všichni ji chtějí odevzdat ve volbách svůj hlas. „Uvažoval jsem, že je budu volit, ale v poslední době mají hodně různých věcí v pozadí, které mi vadí; Podle mě je až příliš velký liberál a to se mi moc nelíbí,“ řekli studenti z Piešťan.

Podle komentátora slovenského deníku SME Mariána Leška splnila strana Svoboda a Solidarita společenskou objednávku. „Lidé vždy potřebují nové tváře, témata, přístupy a tato strana jich nabídla dost a nabídla je i relativně přesvědčivě,“ řekl na Rádiu Česko s tím, že strana je silná především v ekonomických a sociálních tématech.

Podle Leška Svoboda a Solidarita už zaznamenala určitý dopad na slovenskou politickou scénu. „Protože tato strana tím, že byla byla první, která otevřeně řekla, že způsob vládnutí Roberta Fica je pro ni nepřijatelný, zradikalizovala i postoje ostatních stran,“ uvedl.

Vojtěch Berger, Martin Křížek, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme