Volby na Slovensku výrazně ovlivní hospodářství země

Slovenská ekonomika skomírá, zítřejší volby i přesto rozhodne populismus. Shoduje se na tom většina expertů, kteří se odvolávají mimo jiné i na předvolební průzkumy veřejného mínění. Z nich vyplývá, že více než třetina oslovených Slováků nyní podporuje sociálnědemokratický Smer Roberta Fica. Dvojkou jsou pak v průzkumech s pouhými třinácti procenty křesťanští demokraté Mikuláše Dzurindy. Slovenská ekonomika přitom loni propadla o 4,7 procenta a letošní deficit státního rozpočtu zřejmě dosáhne sedmi procent hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

„Výsledky voleb jsou velmi očekávané, jejich význam bude mnohem větší, než tomu bylo před čtyřmi lety, kdy byla ekonomika ve fázi boomu. Dnes naopak potřebuje nějaké opatření ze strany vlády. Proto je velmi důležité, jaké bude složení vlády,“ říká ekonom slovenské Tatrabanky Robert Prega.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu výsledků zítřejších voleb na Slovensku na místní hospodářství mluvil na Rádiu Česko ekonom slovenské Tatrabanky Robert Prega.

„Podobně jako v jiných zemích budeme potřebovat takovou vládu, která bude schopna v krátkém čase přijmout dostatečná opatření vedoucí ke konsolidaci veřejných financí. Hrozí totiž, že deficit státního rozpočtu může být ještě vyšší,“ vysvětluje Prega a pokračuje:

„Naopak nejhorším možným scénářem by bylo, kdyby nebylo možné rychle sestavit vládu s jasným většinovým mandátem a celý proces sestavování vlády by se protahoval.“

Podle Pregy je většina stran, které se mají šanci podle průzkumů do parlamentu probojovat, orientovaná v ekonomice liberálně.

„Myslím si, že by bylo pozitivním signálem, kdyby nová vláda kromě nevyhnutelných úsporných opatření navrhla i opatření dlouhodobě zvyšující růstový potenciál ekonomiku. To znamená strukturální reformy důchodů i trhu práce. To se dá očekávat spíše od stran dnešní opozice,“ dodává slovenský ekonom Prega.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme