Česko získalo památkářského Oskara

Významné mezinárodní ocenění získalo Česko za projekt konzervace a prezentace Horního hradu v Bečově nad Teplou. Cenu Europa Nostra převzala v tureckém Istanbulu šéfka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bečov

Bečov | Foto: archiv Národního památkového ústavu

„Jde nám o to ukázat veřejnosti, jakým způsobem se obnovuje středověká památka. Celý projekt je doplněn výukovými programy. Chceme právě na tomto programu ukázat jakýsi minikurs stavební historie v autentické podobě, na autentických konstrukcích,“ řekla Goryczková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková

Projekt je mimořádný tím, že je sice ukázán na hradě Bečově, ale výukové programy mohou být využity i na jiných hradech a zámcích, které se rozhodnou prezentovat autentické historické konstrukce a jejich obnovu.

Europa Nostra je ocenění Evropské unie za obnovu kulturního dědictví. Česká republika získala tohoto ‚památkářského Oskara‘ už několikrát.

V minulých letech to bylo například za konzervaci jižní fasády hradu v Českém Krumlově nebo za obnovu barokního divadla ve stejném městě.

Naděžda Hávová, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme