Druhá etapa penzijní reformy by mohla startovat v roce 2012

Penzijní reforma nemusí vypadat přesně tak, jak ji připravila Bezděkova komise. Po setkání s jejími členy to řekl lídr ODS Petr Nečas. Případná vládní trojkolalice chce o podobě důchodové reformy jednat i s ČSSD a počítá s tím, že vzniknou její další varianty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas na tiskové konferenci.

Petr Nečas na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl, že o návrhu důchodové reformy jednat chtějí, ale až s legitimní vládou. „Je možné jednat o pokračování důchodové reformy a naší snahou bude určitě prosadit naše představy. Ale jsme přesvědčeni o tom, že toto může nabídnout pouze legitimní vláda, které vzejde z těchto voleb,“ podotkl Škromach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas k důchodové reformě

Připomněl také, že to byla právě sociální demokracie, která ustavila první Bezděkovu komisi. „Pokud budou další kroky dojednány v širším politickém kontextu, mají i větší šanci na to, že vydrží několik volebních období,“ podotkl Škromach.

O důchodové reformě se uvažovalo i za sociálně demokratického premiéra Vladimíra Špidly. Ten měl pak sociální oblast ve své působnosti také jako eurokomisař. „Je rozumné do důchodového systému přisunout i jiné příjmy, než jenom z odvodu z mezd. Sbližovat sazby DPH ale považuji za nepřiměřené,“ podotkl Špidla.

Druhá část reformy penzijního systému by mohla začít v roce 2012. Měla by být, jak řekl Nečas, přijatelná pro širší politické spektrum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý premiér za ČSSD a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla ve Světě o druhé.

„Určitě to není tak, že politická scéna je postavena před rozhodnutí buď vybrat první nebo druhou, nebo nic. Tak to určitě není - i v rámci diskuse, kterou jsem měl s odborníky z Bezděkovy komise i ti mají úplně stejný názor, to znamená je možné vytvořit určité subvarianty, které budou dejme tomu přijatelnější pro širší politické spektrum,“ upozornil Nečas.

Bezděkova komise připravila dvě varianty důchodové reformy. Ta první počítá s tím, že by si člověk mohl odvádět z 23 procent hrubé mzdy tři procentní body na individuální penzijní účet, ve kterém by za něj investovaly soukromé fondy.

Systém se podle Bezděka může zhroutit

"Já, když si mapuji politickou scénu, tak je jasné, že o podporu budeme muset usilovat. Určitě budeme vyjednávat nejen na bázi tří stran, které teď jednají o vytvoření vládní koalice. Ale budeme chtít velice intenzivně tuto věc diskutovat i s ČSSD," připomněl lídr ODS.

V druhé variantě by všech 23 procent odváděl do státního pilíře, ze svého by si ovšem mohl další tři procenta spořit na individuálním penzijním účtu. Pokud by tak učinil, stát by mu přispěl stejnou částkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v pořadu Stalo se dnes.

„Kdyby se nic nezměnilo a systém zůstal nastaven tak, jak je v roce 2010, tak podle mého názoru by se za nějakých třicet let dostat do situace, kdy by vytvářel takové deficity, že by už mohl ohrožoval makroekonomickou stabilitu českého státu,“ poznamenal Vladimír Bezděk.

Podle Špidly je ale důchodová reforma už nyní v pohybu. Individuální spoření navíc považuje za riskantní, protože úspory nemůže stát garantovat. „A proto to nemůže nařídit,“ uzavřel Špidla.

Milan Kopp, Martina Mašková, Věra Pfeifferová, Jan Richter, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme