Rok od vyhlášení pandemie prasečí chřipky zbývá Česku přes 600 tisíc vakcín

Dnes je to přesně rok, co začala celosvětová pandemie prasečí chřipky. Vyhlásila ji Světová zdravotnická organizace. V Česku se proti této nemoci nechalo očkovat přes 65 tisíc lidí. ČR ale nasmlouvala 700 tisíc dávek. Většina z nich se asi bude muset vyhodit - přiznává ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce | Zdroj: ČTK

Očkování proti prasečí chřipce v České republice prakticky skončilo a zbývá přes 600 tisíc vakcín. Jak se s nimi naloží, teď řeší Ústřední epidemiologická komise. Část si jich podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové nechá stát v rezervě.

"To bude záviset na tom, kolik vakcín bude staženo a bude k použití z vakcinačních center a od praktických lékařů. My tam striktně musíme sledovat chladový řetězec a také to, zda balení nebyla otevřena,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko řeší, co se zbylými vakcínami proti prasečí chřipce. Podrobnosti od Lenky Jansové v Odpoledním Radiožurnálu.

Podle ní je vyšší předpoklad, že všechny vakcíny, které budou staženy z terénu, budou spíš zlikvidovány. „Právě z důvodu nejistoty dodržení všech těch pravidel. A zůstanou řádově stovky tisíc vakcín, které byly primárně přivezeny z Belgie v rámci toho velkého transportu. Tedy rovnou do monitorovaného, certifikovaného skladu,“ dodala.

Vakcíny se podle ministryně mohou použít do poloviny příštího roku. Pak se budou muset vyhodit všechny. Na podzim ale bude podle odborníků převažovat typ chřipky 'B' a proto bude pravděpodobně vakcína pro podzimní očkování účinkovat najednou proti třem typům chřipky. Už ji doporučila Světová zdravotnická organizace.

„Tam je technická záležitost jen v tom, jak se to připraví. Protože, kde vakcíny nebyly distribuovány, je možné to z balíků rozplnit, zkombinovat s těmi dalšími dvěma kmeny. To znamená, že je možné připravit vakcínu, která bude v jedné dávce,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Primula.

Do 21. června chce ministerstvo zdravotnictví předložit vládě podrobnou bilanci prasečí chřipky v Česku a vyúčtovat náklady. Už teď je podle odborníků jisté, že k tam velkým obavám nebyl důvod. Celkem na tuto nemoc zemřelo 102 Čechů, na běžnou sezónní chřipku jich každý rok umírá přes 2 půl tisíce.

Česko ale v panice nebylo zdaleka samo. Přebytečné vakcíny řeší i další státy. Třeba Belgie nebo Francie jich objednaly víc než mají obyvatel.

Igor Maňour, Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme