Soudci odmítají plán na snížení svých platů

Pokud se soudcům sníží platy, obrátí se nejspíš na Ústavní soud. Soudci tak dnes reagovali na plány možné příští vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, která chce snížit platy státním zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plán soudního přelíčení.

Plán soudního přelíčení. | Foto: Andrea Brtníková

Snížením mezd soudcům by se Česko podle prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka vrátilo do devadesátých let.

„My už od roku 2008 máme zmrazené platy, v letošním roce snížené platy a to prakticky jako jediní z veřejné sféry. Museli bychom se bránit soudní cestou,“ varoval Lichovník.

Podle lídra ODS Petra Nečase je třeba se soudci ještě jednat. Drtivá většina úspor ve státním sektoru se totiž týká právě jejich platů.

„V této situaci budou nejenom všichni ústavní činitelé, ale vlastně všichni pracovníci veřejného sektoru. Z tohoto pohledu nepůjde o účelové, výběrové opatření proti soudcům. Je to věc, o které by představitelé soudcovského stavu měli jednat a měli by ji pochopit,“ řekl Nečas.

Nárůst administrativy

Soudci jsou navíc zavaleni administrativou a chtějí posílit úřednický aparát. Vzhledem k dopadům ekonomické krize totiž soudům stále přibývá práce a s nedostatkem odborných administrativních pracovníků tak hrozí prodloužení délky soudního řízení a větší množství nedodělků.

„Pracovníci administrativy dnes nesou největší tíhu náporu práce v soudnictví. Oproti roku 2008 musely soudy v roce 2009 vyřídit o polovinu věcí více. To je obrovský nárůst. Nejvíc to zatěžuje právě pracovníky administrativy,“ upozornil Lichovník.

Na zvýšení počtu soudních úředníků a asistentů se vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných shoduje.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme