Ruská milice dopadla novodobé partyzány bojující s korupcí

S korupcí se dá bojovat různě – na ruském Dálném východě se rozhodla vzít zákon do svých vlastních rukou ozbrojená skupinka novodobých partyzánů. Dnes ovšem ruská milice ohlásila, že při speciální operaci členy skupiny dopadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Média jim přezdívají ruští partyzáni, Rambové nebo Robinové Hoodové. Příběh ozbrojené skupiny, která vzala spravedlnost do vlastních rukou a v okolí Vladivostoku podnikala útoky na policisty, v minulých dnech s napětím sledovalo celé Rusko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský gang.mp3

„Gang měl během května a června na svědomí několik útoků na ruskou milici, vraždu jednoho člena milice a zranění několika dalších. Po posledním útoku policie zahájila masivní razii, která trvala několik dnů. Dnes ruské úřady uvedly, že po velké přestřelce, kdy speciální jednotky obléhaly dům, kde se skupina schovávala, byli dva členové dopadeni a zatčeni a další dva jsou prý mrtví. Není však jasné, jestli byli zabiti nebo se zabili sami,“ uvedla z Moskvy Lenka Kabrhelová.

Dosud není jasné ani to, zda byl dopaden celý gang, který měl mít podle předchozích odhadů od pěti až do třiceti členů.

Pokud jde o motivy útoků na policii, v Rusku se hodně spekulovalo o tom, že gang motivovala zlost na korupci v řadách policie, zneužívání pravomocí a také používání násilí vůči občanům. „V Rusku je tohle všechno velice horké téma,“ řekla Lenka Kabrhelová.

Mnoho Rusů podle ní vnímalo akce ozbrojené skupiny dost romanticky. A veřejná reakce jenom podtrhává nutnost naléhavě řešit problémy, s nimiž se ruská policie potýká.

Zdenka Turková, Lenka Kabrhelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme