České armádě budou do budoucna chybět až 4 miliardy korun

České armádě budou v budoucnosti chybět peníze. Podle analýzy Velitelství společných sil, kterou zveřejnila ČTK, může jít v následujících dvou letech až o čtyři miliardy korun. Takový výpadek by si zřejmě vyžádal velké škrty. Ministerstvo obrany uvedlo, že rozpočet není zatím stanoven a jakékoli podobné úvahy jsou předčasné. Přesto už nyní zaznívají i radikální návrhy, jako třeba zrušení vrtulníkového letectva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrtulník

vrtulník | Foto: Jan Rosenauer

Snižováním rozpočtu začíná ubývat financí v armádě na plánované projekty. Tato situace vyžaduje radikální změny v přijaté reformě z roku 2003.

Armáda při ztrátě 4 miliard korun bude muset provést hlubokou analýzu, která se neobejde bez jasného politického zadání.

Bojová síla nebo jednotka mírových operací?

„Politická reprezentace musí říct, k čemu vlastně armádu bude potřebovat. Potom teprve může armáda diskutovat o tom, jaké kapacity bude mít do budoucnosti rozvíjené. Často se mluví o tancích a vrtulnících,“ říká bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý.

Věci veřejné mluví až o částce 10 miliard korun. Tato suma odpovídá částce na rozvoj a podporu rezortu, reprodukce majetku a podporu vědy a výzkumu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká armáda nemá peníze.mp3

„Určitě se dá šetřit v resortu ministerstva obrany, ale ne plošným škrtáním. Bylo by lepší se podívat, kudy peníze unikají. Z mého pohledu především z netransparentních veřejných zakázek,“ říká poslanec a odborný mluvčí ČSSD pro obranu Antonín Seďa.

Šetřit se dá v lepším dlouhodobém plánování resortu, snížením počtu zaměstnanců ve správních orgánech a při výběrových řízeních.

„Každé výběrové řízení nakonec ukáže, jaká je reálná cena. V té soutěži se porovnávají skutečně reálná čísla a ne jenom imaginární,“ říká Šedivý.

„Za poslední čtyři roky utrácel resort peníze především při nákupu Pandurů, nákupu čtyřkolek Iveco, dopravních letounů Casa nebo při neprůhledných výběrových řízeních,“ říká dopisovatel renomovaného odborného časopisu Jane's Defence Weekly Jiří Komínek, který zároveň patří mezi kritiky hospodaření ministerstva obrany.

Zbytečné utrácení peněz

„Dopravní letouny Casa vyjdou minimálně na 4,5 miliardy korun. A tato letadla budou úplně k ničemu. Do Afghánistánu, na podporu mise ani nedoletí a ani kapacitou stačit nebudou,“ dodává Komínek.

V rámci NATO, v otázce rozpočtu ministerstva obrany je Česká republika mezi posledními zeměmi.

Podle informací Hospodářských novin má silný vliv na pozici strany Věci veřejné při vyjednávání o nové vládní koalici Jiří Síla, který je dědečkem poslankyně VV Kristýny Kočí. Jedním z jeho návrhů je údajně přeměna české armády na armádu specializovanou, která by se zaměřovala například jen na zahraniční mise a tomu by přizpůsobila své jednotky a vybavení.

„Specializované armády nemohou plnit celou šíři povinností, které mají dokonce i ve prospěch obrany vlastního území. V některých věcech mají výhodu, ale v řadě věcí nevýhodu. A jsou strašně drahé,“ dodává Šedivý.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme