Do Srbska už se může cestovat bez pasu

Na cestě do Srbska už nepotřebujeme pas. Stačí jen občanský průkaz. Jestli bude nové nařízení platit i po prázdninách, zatím není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělehradské ulice

Bělehradské ulice | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Nové nařízení se vztahuje na občany EU, Švýcarska, Norska a Islandu. Platit bude minimálně během letních měsíců. Právě v této době přes Srbsko přejíždějí tisíce zahraničních turistů mířících do přímořských letovisek například v Turecku, Bulharsku či Řecku.

Ti, kteří ale právě do Řecka pojedou přes Makedonii, i nadále cestovní pas potřebují. Rozhodnutí odsouhlasil srbský kabinet už koncem května. Jde tak o další signál směrem k Bruselu. Oficiální žádost o vstup do Evropské unie totiž Bělehrad předložil loni v prosinci.Kandidátský status by země chtěla získat do konce letošního roku.

Lubica Bergmanová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme