Zničíme Soul, hrozí KLDR kvůli propagandě

Severní Korea hrozí zničením Soulu v případě obnovení propagandistického vysílání na společné hranici. Jižní Korea se rozhodla po šesti letech zprovoznit obří tlampače rozmístěné podél Demilitarizované zóny rozdělující Korejský poloostrov v reakci na potopení svého vojenského plavidla

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiny a současnost v Soulu

Dějiny a současnost v Soulu | Foto: Daniel Raus

Pchjongjang ve své dosud nejostřejší reakci varuje, že reproduktory zničí a v rámci odvety může podniknout i nemilosrdný úder, při kterém se Soul ocitne v plamenech.

Jižní Korea totiž znovu nainstalovala na společné hranici obří tlampače složené z dvanácti reproduktorů, každý o výkonu 500 wattů celkem na 11 místech. Do roku 2004 z nich vysílala informace o přednostech demokracie, o ekonomické vyspělosti Jihu a životě ve svobodné společnosti, slyšet byly až do vzdálenosti 24 kilometrů.

K další eskalaci napětí dochází krátce před 60.výročím začátku Korejské války, Jižní Korea navíc už v pondělí seznámí RB OSN s výsledky vyšetřování potopení korvety Čchonan, kterou podle mezinárodní komise zasáhlo severokorejské torpédo.

Robert Mikoláš, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme