Úspěch slovenských extremistů může ohrozit i další evropské státy

Slováci rozhodnou během tohoto víkendu o své čtyřleté budoucnosti. Hlasování ale může odhalit i více. Například postoj slovenských voličů k nacionalismu a extremismu. Názor Slováku už částečně odkryla volba nacionalistické Slovenské národní strany do vlády. Na nebezpečí, které může rozšiřující se extremismus přinést, upozorňují i odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ján Slota a Anna Belousovová při odhalení pamětní desky k 90. výročí Trianonské smlouvy

Ján Slota a Anna Belousovová při odhalení pamětní desky k 90. výročí Trianonské smlouvy | Zdroj: ČTK

Slovenská národní strana vedená kontroverzním Jánem Slotou postavila letošní kampaň na boji proti Romům. Nebyla ale jediná. Hlavním volebním tématem na Slovensku jsou vedle Romů i Maďaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postojem Slováků k nacionalismu a extremismu se v Odpoledním Radiožurnálu zabývala redaktorka Kateřina Procházková

Nacionalistická SNS si svými otevřenými rasistickými projevy získala popularitu nemalé části slovenské veřejnosti. Nevadí jim ani xenofobní názory nebo obdiv k pronacistické válečné vládě.

"Nejde o jen lokální záležitost, je to věc už i západní. Ten radikálně nacionalistický diskurz zesílil. Nejde však o spor mezi vládami. Tento typ politického diskurzu je v EU je stále na okraji, zatímco na Slovensku a v Maďarsku představuje silné mobilizační téma," říká Miroslav Michela z Historického ústavu Slovenské Akademie věd, podle kterého je rostoucí popularita nacionalistů věcí dějin.

„Nacionalismus 20. století vyvěrá z těchto tradic z poloviny a konce 19. století. Tenkrát to bylo považované za něco pozitivního, vznikly takzvané národní státy, jejichž existence byla legitimizovaná právě národním principem. V současnosti panuje shoda, že nacionalismus se zprofanoval před a během druhé světové války a tehdy termín získal negativní konotace,“ dodává Michela.

Nacionalismus se šíří Evropou

Narůstající nacionalismus ale není problém jen Slovenska. Zachvátil už celou Evropu. To potvrzuje i profesor historie Antoine Marés z Pařížské univerzity:

„Historie se stále vrací, ve střední Evropě jsou už dlouhodobě dány některé politické směry. Nacionalismus je zde tradicí. Jeho růst je podpořen politikou některých stran, které ho neustále přiživují. S nacionalismem dnes bojuje Belgie, Nizozemí, Francie, Itálie. Populisté a nacionalisté získávají dnes v celé Evropě velkou popularitu.“

Úspěch extrémistických stran děsí nejednoho Evropana. Extremismus živený úspěchem se totiž často šíří z jedné země do druhé neskutečnou rychlostí.

Martin Hromádka, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme