V Lidicích se vzpomínalo na tragédii před 68 lety

Stovky lidí dnes vzpomínaly v Lidicích u Kladna na tragické události, které se udály před 68 lety. Kvůli atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha tehdy němečtí vojáci postříleli všechny lidické muže a většinu žen a dětí poslali do koncentračních táborů. Lidice tak 10. června 1942 téměř zmizely z mapy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Lidicích vzpomínají na události z června 1942

V Lidicích vzpomínají na události z června 1942 | Foto: Jana Káninská

Vzpomínka začala v 10 hodin u společného hrobu lidických mužů. Památku nevinných obětí uctil například velvyslanec Německa, Spojených států nebo Turecka.

Pietnímu aktu přihlížely i přeživší lidické ženy a děti, mezi nimi také Marie Šupíková, které bylo v době nacistického řádění deset let.

„Co nejvíc lidí a hlavně mladých by tady mělo být, aby si uvědomili, že naše generace v jejich věku prožila to nejhorší, co mohla. Když člověk ztratí domov a rodiče, ztratí všechno. Každý rok se nám to vrací," vzkázala paní Šupíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pietní akt v Lidicích sledovala reportérka ČRo Jana Káninská

I podle premiéra Jana Fischera je každoroční připomenutí toho, co se v Lidicích za druhé světové války stalo, a zejména uctění památky obětí přímo na místě, důležité zejména kvůli mladé generaci.

„Asi právě proto, abychom jim tragické poselství Lidic uměli dobře předat, aby byli hodně imunní vůči těm, kteří se to třeba snaží vyprávět úplně nějak jinak,“ zdůraznil Fischer.

Do Lidic kromě premiéra přijeli také předseda Senátu Přemysl Sobotka a další čelní představitelé země. Kladení věnců skončilo po poledni, poté následovala přehlídka dětských sborů s názvem Světlo za Lidice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme