V Německu se začíná debatovat o zrušení vojenské povinnosti

Drastický úsporný program vyhlášený německou vládou se nevyhne žádné oblasti. Škrty čekají i německou armádu. Ministr obrany Guttenberg přichází s prvními návrhy, z nichž nejdiskutovanější je zrušení povinné vojenské služby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý OT Fox

Německý OT Fox | Foto: USMC

Zrušením branné povinnosti by se ročně ušetřilo až 400 milionů eur. Ministerstvo ale odmítlo, že by k tomu došlo už od ledna příštího roku.

K profesionalizaci německé armády dlouhodobě vyzývá Severoatlantická aliance. I podle ministra Guttenberga je profesionálně vycvičená armáda akceschopnější. Navíc řada branců namísto vstupu do armády upřednostňuje civilní službu.

Šestasedmdesát procent Němců sice schvaluje škrty v armádním rozpočtu, zrušení povinné vojenské služby se ale u německé veřejnosti zdaleka takové podpoře netěší.

Klára Stejskalová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme