Slovenské volby vyhrál podle odhadů Smer

Krátce před třiadvacátou hodinou se na Slovensku uzavřely volební místnosti. První odhady výsledků parlamentních voleb připisují vítězství vládní levicové straně Smer premiéra Róberta Fica. Získal podle nich asi 29 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volil i slovenský prezident Ivan Gašparovič

Volil i slovenský prezident Ivan Gašparovič | Zdroj: ČTK

Skutečným vítězem je ale podle těchto takzvaných exit polls dosavadní pravicová opozice, která zřejmě bude mít šanci sestavit vládu. Druhá SDKU Ivety Radičové sice ztrácí 11 procent, ale společně s dalšími čtyřmi pravicovými stranami to stačí na parlamentní většinu a možná i na většinu ústavní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby na Slovensku sleduje Vojtěch Berger

Propadli dosavadní koaliční partneři Smeru. Slovenská národní strana se ziskem těsně přes 6 procent zůstala daleko za očekáváními a HZDS Vladimíra Mečiara podle odhadů do Parlamentu neprošlo vůbec. Pokud se tyto odhady potvrdí, tak Mečiar po dvaceti letech skončí ve slovenské politice.

Volby byly nečekaně o více než půl hodiny prodlouženy. Důvodem byly prudké bouřky, které způsobily výpadky elektřiny v několika obcích na východě země. Ústřední volební komise proto rozhodla o prodloužení doby pro hlasování.

Oficiální výsledky bychom měli znát dnes ráno, nejpozději dopoledne.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme