Belgičané volí nový federální parlament

Belgii čeká zásadní rozhodnutí. Její občané v předčasných volbách vybírají poslance federálního parlamentu. Volby vyvolal spor Vlámů a Valonů o rozdělení volebního obvodu, který zahrnuje dvojjazyčný Brusel a přilehlé nizozemsky mluvící obce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kterým směrem se Belgie po volbách vydá?

Kterým směrem se Belgie po volbách vydá? | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle průzkumů podlehnou křesťanští a vlámští demokraté premiéra Yvese Leterma ve volebním boji nacionalistické Vlámské nové alianci. Ta by mohla získaz až 26 procent hlasů. Předseda vlámských nacionalistů Bart De Wever se netají vírou v to, že Belgie jednou zmizí z mapy.

Ve Valonsku pravděpodobně zvítězí Socialisté. Složit rychle životaschopnou vládní koalici bude proto tvrdý oříšek. Sestavování kabinetu po posledních federálních volbách v létě 2007 trvalo v Belgii tři čtvrtě roku. Země přitom už za 14 dnů přebírá rotační předsednictví v Radě Evropské unie.

Účast Belgičanů v hlasování se očekává velká. Volby jsou totiž povinné a za bezdůvodné vyhýbání se hlasování hrozí pokuta 55 eur. Zvláštností belgického volebního systému je, že v závažných případech je možné nechat se při hlasování zastoupit jiným voličem.

Belgičané hlasují papírovými lístky do 13 hodin. Do 15 se pak v některých okrscích hlasuje na počítačích. První odhady výsledků se mají objevit kolem 16. hodiny.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme