Sněmovna zamítla smlouvu s Vatikánem

Poslanci po dlouhé rozpravě zamítli vládní návrh smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem o postavení katolické církve. Její text se přitom připravoval přes dva roky. Pokud český stát a Vatikán budou chtít smlouvu uzavřít, budou zřejmě muset zahájit další jednání. Proti hlasovali poslanci KSČM, většina zákonodárců za ODS a také řada sociálních demokratů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Smlouva s Vatikánem měla mimo jiné upravovat působení katolické církve v oblasti školství, zdravotnictví, sociální péče, vězeňství nebo v armádě. Podle některých kritiků navrženého dokumentu je ale smlouva pro Českou republiku nevýhodná a dává katolické církvi oproti jiným výsadní postavení.

Výtky oponentů ale důrazně odmítá ministr zahraničí, lidovec Cyril Svoboda. Zamítavým rozhodnutím sněmovny byl značně rozladěný. "Tady se ubohost potkala s neochotou. Ta smlouva byla řádně expertně a politicky vyjednána, řádně schválena vládou; nikoho neomezovala, nikomu nic nezakazovala, a já nevím o čem bych měl jednat, protože tady se nikdo nenamáhal nikdy sdělit, v čem by byl problém. Ti co hlasují proti této smlouvě, nemají odvahu říct klíčovou větu: My nechceme smlouvu s katolickou církví."

Například místopředseda občanských demokratů a jejich stínový ministr zahraničí Jan Zahradil si však nemyslí, že bychom smlouvu s Vatikánem nutně potřebovali. "Ale určitě je tady celá řada lidí, kteří jsou příznivci takové smlouvy, a vadil jim buďto ten konkrétní právní text, anebo jim vadil způsob, kterým bylo se sněmovnou v této věci zacházeno, to znamená snaha protlačit to podstatě za každou cenu."

Podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana se zamítnutím smlouvy dostává naše země do izolace, protože ostatní státy bývalého východního bloku vztah církví a státu vyřešily. Jak ale dodal, největší církev u nás bude i nadále plnit svou funkci na základě platných zákonů. "Zásadní vliv na život farností nebo běžných věřících občanů to mít asi nebude, je to spíše ostuda v té mezinárodně právní rovině."

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme