Slováci zvolili změnu. Pravicová opozice může sestavit vládu

Slováci si v parlamentních volbách vybrali změnu. Většinu mandátů v novém parlamentu získá dosavadní pravicová opozice. Strana Smer, kterou vede premiér Robert Fico, ale získala nejvíc hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební lídr SDKÚ Iveta Radičová

Volební lídr SDKÚ Iveta Radičová | Zdroj: ČTK

Podle neoficiálních výsledků, které dnes po sečtení všech hlasů zveřejnil slovenský statistický úřad, vyhrál Smer s téměř 35 procenty získaných hlasů, pravicové strany SDKU, KDH, SaS a Most-Híd však budou mít ve stopadesátičlenném parlamentu většinu 79 mandátů.

Smer získal ve volbách 62 křesel, což je dvanáct více než před čtyřmi roky.

Na druhém místě skončila SDKU-DS se ziskem 15,42 procenta hlasů, (28 mandátů), dále následovala nová strana Svoboda a Solidarita s 12,14 procenty (22), Křesťanskodemokratické hnutí s 8,52 procenty (15), Most-Híd s 8,12 procenty (14) a Slovenská národní strana se ziskem 5,07 procent hlasů (9).

Strana Smer získala o pět procent více než před čtyřmi lety, což Robert Fico označil za evropsky ojedinělý úspěch v čase hospodářské krize. „Budeme se proto ucházet o sestavení vlády. Uděláme vše pro to, aby SMER byl opět dominantním subjektem vládního kabinetu na další čtyři roky,“ prohlásil Fico.

Sulík: Lidé už měli dost sociálních blábolů

Slovenské volby ale mají hned několik vítězů. Vedle Smeru jím je hlavně pravicová opozice, která získala většinu nutnou pro sestavení vlády. A třetím vítězem je pak i nováček ve slovenském parlamentu liberální strana SaS podnikatele Richarda Sulíka. Strana se stala při své volební premiéře druhou nejsilnější pravicovou silou.

„Lidé si přejí změnu a mají plné zuby sociálních blábolů o tom, jak bude všem dobře a všichni dostanou všechno. Je to špatná cesta a v Řecku se to krásně ukázalo. Slovensko je v tomto momentě na stejné cestě, na které bylo Řecko před dvaceti lety. Naštěstí slovenští voliči pochopili, že toto není správný směr,“ popsal šéf strany Richard Sulík pro televizi TA3 příčiny volebního výsledku.

Naopak dosavadní koaliční partneři Smeru pohořeli. Mečiarovo HZDS se do parlamentu vůbec nedostalo a Slovenská národní strana získala jen pět procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Berger analyzoval vývoj a výsledek slovenských voleb

„Vidíte, že nejsem nijak zhroucený. Je mi ale velmi smutno ze Slováků. Ale jaký národ, taková vláda. Všichni budeme plakat a budou to krvavé slzy,“ uvedl předseda SNS Ján Slota.

Do parlamentu se nedostala Strana maďarské koalice, ale uspěla jiná strana zastupující maďarskou menšinu Most-Híd, která kandidovala vůbec poprvé.

Odhady výsledků se dramaticky měnily

Čtyři strany, které by mohly vytvořit koalici, začnou již dnes sondážní rozhovory. Totéž udělá zřejmě i Robert Fico, který řekl, že chce zkusit sestavit vládu, ideálně dvoučlennou. A teprve, když jeho pokus nevyjde, tak bude připraven odejít do opozice.

Šéfka SDKU Iveta Radičová poblahopřála vítězovi voleb, ale zároveň dodala, že vyhrát nestačí, že je také třeba mít podporu pro sestavení vlády. Dala tak jasně najevo, kdo by měl podle ní novou vládu sestavovat. Pravicové strany před volbami slibily, že do potenciální koalice se Smerem nepůjdou.

Koho si vybere prezident Ivan Gašparovič pro sestavení vlády, je těžké předpokládat. Ústavní zvyklostí je, že by to měla být nejsilnější strana. Reálný koaliční projekt je však nyní schopna předložit spíše pravice.

Překvapením voleb byl vývoj průběžných výsledků, protože každou hodinu měl většinu někdo jiný. Výsledky se nakonec velmi lišily od prvních odhadů.

Pravice začala hned na začátku oslavovat, protože to pro ní vypadalo velmi dobře. Potom se výsledky srovnaly a pravice se na tři hodiny odmlčela a strachovala se o výsledek. Navíc Robert Fico začal posilovat, jenže nad ránem zase oslaboval.

Důvod výkyvů v odhadech je zřejmě ten, že spousta lidí v prvním telefonickém průzkumu zatajila, že volila Smer. Tím lidé pravděpodobně zkreslili odhady. Fico pak měl z hodiny na hodinu najednou třeba o osm procent víc.

Vojtěch Berger, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme