Ovocnáři čekají nižší úrodu a růst cen

Ovocnáři v česku čekají nejnižší úrodu peckovin za poslední roky. Může za to hlavně deštivé jaro, povodně a rozvoj nemocí. Na řadě míst napršelo i několikanásobně víc srážek než v jiných letech. Situace je navíc podobná po celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánek s ovocem

Stánek s ovocem | Foto: Jiří Hošek

„I v oblasti Čech spadlo více srážek než v minulých letech. Sice jich bylo méně než na Moravě, ale celý měsíc byl vlhký a srážky byly každodenní,“ řekl Martin Ludvík z Ovocnářské unie ČR.

Podle něj se dá čekat nižší úroda zejména u peckovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu cen ovoce mluvil Martin Ludvík

„Data budeme znát v poslední dekádě měsíce června, kdy se provádí takzvané odhady. Už nyní můžeme předpokládat, že úroda bude nižší než v posledních letech, zejména u třešní a meruněk. U jabloní a hrušek je na hodnocení situace příliš brzo, ale jejich úroda by mohla být alespoň průměrná,“ pokračoval Ludvík.

Ceny ovoce tak v Česku půjdou zřejmě nahoru. Podobná situace s úrodou panuje například i v Polsku.

„O cenách je těžké spekulovat. Ovocnářství České republiky je velmi malé. Nejsme tím, kdo ceny určuje. Rozhodující budou velké země jako například Polsko. I tam jsou ale ztráty velké, protože povodňovou situaci měli ještě horší než my,“ dodal Ludvík.

Martin Pařízek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme