Fico se pokusí sestavit vládu, nejspíš ale skončí v opozici

Na Slovensku začala povolební jednání o nové vládě. První pověření od prezidenta dostane vítěz voleb, strana Smer premiéra Roberta Fica. Půjde ale patrně pouze o formální krok. Potřebnou většinou mandátů totiž disponuje jen pravicová opozice, která už jedná o možné koalici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

Strana Smer-SD získala o šest procent více hlasů než před čtyřmi lety. Robert Fico to označil za evropsky ojedinělý úspěch v čase hospodářské krize.

„My se proto budeme ucházet o sestavení vlády, budeme dělat všechno pro to, aby Smer-Sociální demokracie byl opět dominantním politickým subjektem vládního kabinetu na další čtyři roky,“ uvedl Fico.

Prezident Ivan Gašparovič se sice rozhodl držet nepsaných pravidel a pověří sestavením vlády nejdříve nejsilnější stranu ve volbách, Smer ale nakonec nejspíš bude velkým poraženým letošních voleb, podobně jako sociální demokracie před třemi týdny v Česku.

Dosavadní opozice, která bude kontrolovat většinu v novém parlamentu, totiž dala už před volbami jasně najevo, že nehodlá kabinet formovat společně s Ficem.

Volební vůdkyně SDKU Iveta Radičová potvrdila ambice sestavit vládu na úkor dosavadního premiéra.

Robert Fico, Iveta Radičová | Foto: ČTK

„Jak se sluší ve slušné společnosti, patří naše gratulace vítězovi. Ale nestačí být vítězem, je třeba mít i potenciál na sestavení vlády a na vládnutí,“ vzkázala Radičová.

Roberta Fica proto čeká pravděpodobně odchod do opozice. Fico už ale případnou pravicovou koalici varoval, že ji bude z opozičních lavic důsledně kontrolovat, a dodal, že nové vládě nedává víc než rok.

Dosavadní partneři Smeru propadli

Preference Ficovy strany přitom dosahovaly v minulých měsících 40 procent, postupně ale klesaly a těsně před volbami musel premiér čelit skandálu kolem stranických financí.

Nevedlo se ani zbylým dvěma stranám dosavadní vládní koalice. Mečiarovo HZDS se do parlamentu vůbec nedostalo a Slovenská národní strana získala jen pět procent. Šéf národovců Ján Slota neskrýval zklamání.

„Vidíte, že nejsem zhroucený nebo něco podobného. Je mi jen velmi smutno ze Slováků. Ale to máte tak - jaký národ, taková vláda. Všichni budeme plakat krvavé slzy,“ prohlásil Slota.

Ján Slota a Anna Belousovová při odhalení pamětní desky k 90. výročí Trianonské smlouvy | Foto: ČTK

V parlamentu se naopak objeví dva úplně noví hráči - strana Most-Híd orientovaná hlavně na maďarskou menšinu a liberální Svoboda a Solidarita.

Obě strany by mohly být spolu s SDKU-DS a KDH součástí eventuální pravicové koalice. Ta by po volbách dala dohromady ve 150členném parlamentu 79 mandátů, zatímco Smer a SNS budou mít jen 71 křesel.

Premiér Fico by musel některou ze stran přesvědčit, aby vládla s ním. Takový přeběhlík z opozičního tábora by se ale znemožnil u voličů. Proto je pravděpodobné, že po neúspěšném prvním pokusu dostane šanci pravice.

Martin Hromádka, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme