Vláda má jednat o zmírnění důsledků těžby uhlí v severních Čechách

Ministři si na dnešním zasedání vlády vyslechnou zprávu o stavu zahlazování následků a hornické činnosti v roce 2009. Týká se především podniků Diamo a Palivový kombinát v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povrchová těžba uhlí.

Povrchová těžba uhlí. | Foto: Tomáš Adamec

Ministerstvo průmyslu a obchodu předkládá také návrh systémového financování pro zmíněné podniky, tak aby se zabezpečila jejich činnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kamila Trojáčková.mp3

„Předpokládáme, že ve druhém pololetí letošního roku dostaneme od ministerstva průmyslu a obchodu přislíbených 400 milionů korun,“ řekla Kamila Trojánková, náměstkyně pro ekologii a sanační práce státního podniku Diamo.

Pokud by Diamo slíbené prostředky nezískalo, způsobilo by to podle ní nevratné změny v postupu sanace chemické těžby. „Opět by docházelo ke kontaminaci pitných vod,“ uvedla Kamila Trojánková.

V dalších lokalitách po těžbě uranu a dalších rud by se také zastavila činnost čistíren důlních vod a kontaminované vody by se vypouštěly přímo do vodních toků. „Tato situace by znamenala okamžité sankce ze strany orgánů státní správy a ty by opět musel zaplatit stát,“ dodala náměstkyně.

Vláda také bude řešit, jak financovat komplexní sanační technologie ve Stráži pod Dalekem, kde byla v minulosti chemická těžba. Ministerstvo navrhuje použít výnosy z prodeje privatizovaného majetku.

Podle ministerstva probíhá likvidace následků hornické činnosti systémově správně. Je ale potřeba zajistit odpovídající finance pro tyto podniky tak, aby mohly účinně předcházet provozním haváriím a možným ekologickým škodám.

Další peníze na zmírnění škod

Na likvidaci ekologických škod v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji by měly jít až 4 miliardy navíc. Prostředky mají směřovat do oblastí, kde byl v minulosti hutní průmysl a kde se těžilo uhlí.

Na jižní Moravě má navýšení peněz pomoct při likvidaci následků těžby ropy a zemního plynu. Ministerstvo průmyslu a obchodu také navrhuje navýšit státní garance na řešení ekologických škod, které vznikly před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Namísto původně plánovaných 15 miliard by vláda mohla uvolnit až 18,5 miliardy korun.

Milan Kopp, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme