Merkelová a Sarkozy budou hledat shodu před summitem EU

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy se dnes pokusí nastartovat zadrhnutý německo-francouzský motor. Minulý týden došlo na poslední chvíli ke zrušení společné večeře. To jen posílilo spekulace, že mezi německou kancléřkou a francouzským prezidentem to nefunguje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová

Nicolas Sarkozy a Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

V sázce je hodně. Pokud se dnes Angela Merkelová s Nicolasem Sarkozym nedohodnou, ohrozí tím čtvrteční summit Unie. Ten se má věnovat aktuálním ekonomickým problémům.

Právě ve způsobu jejich řešení se Berlín a Paříž zásadně rozcházejí. Sarkozy dlouhodobě prosazuje ekonomickou vládu v Unii, kancléřka Merkelová se obává, že by tak došlo k oslabení Evropské centrální banky. Německo naopak navrhuje takové kroky, které podle Francie oslabují národní suverenitu.

Smířlivá Paříž

Francie nechala otupit hroty svého ministra pro rozpočet. Francois Baroin v televizním vysílání popřel jakékoliv závažné spory mezi Paříží a Berlínem. Pochyby o souladu obou zemí vyvolala i odložení schůzky v Berlíně minulý týden.

Oba politici už vyzvali Evropskou komisi, aby urychleně zasáhla proti spekulantům To má trhy přesvědčit, že oba státy chtějí postupovat jednotně.

Stále ale ještě zbývá dost témat k diskusi. Francie stále usiluje o vznik jakési ekonomické vlády. Němci volají po razantnějších rozpočtových škrtech.

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme