Čína se chystá na výročí krvavých střetů v Sin-ťiangu

Čína zahájila masivní kontrolu obyvatel v ujgurském Sin-ťiangu. V autonomní oblasti na západě země také zavádí mimořádná bezpečnostní opatření. Peking chce zabránit opakování loňských násilností, při kterých na začátku července zahynulo nejméně dvě stě lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čína: Oslavy 60. výročí

Čína: Oslavy 60. výročí | Foto: Robert Mikoláš

Opatření jsou zaměřena na všechny obyvatele, kteří v metropoli Urumči nemají trvalý pobyt. Kontrola chu-kchou, tedy takzvaného domovského práva se bude týkat lidí s přechodným bydlištěm, studentů, nezaměstnaných, propuštěných vězňů, ale i cizinců.

Vláda této autonomní oblasti už také uspořádala mohutné cvičení zásahových jednotek, kterého se zúčastnilo na tisíc policistů. Peking se ale v rámci své politiky cukru a biče v Sin-ťiangu zároveň snaží zvýšit hospodářský růst v této autonomní oblasti.

Od něj si slibuje zlepšení životní úrovně Ujgurů a tím i snížení napětí mezi tímto převážně muslimským etnikem a čínskými Chany. Ujgurští aktivisté na druhé straně požadují zastavení politického, kulturního a náboženského útlaku.

Robert Mikoláš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme