Japonsko čeká ozdravná ekonomická kůra

Japonsko čeká ozdravná kůra. V neděli to prohlásil ministr financí nového kabinetu Yoshihido Noda, který tak navázal na páteční varování premiéra Naoto Kana. Podle něho by se země mohla vydat řeckou cestou. Zadlužení Japonska dosáhlo výše 10 bilionů dolarů, což je více než 200 procent hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Pavel Šaman

Dnešní statistiky potvrzují, že hospodářství země zažívá oživení díky kterému důvěra podniků v lepší zítřky roste a nastartování úsporných opatření tak nic nebrání.

Důvěra japonských podniků od dubna do června vzrostla na 4 body. Poprvé za tři čtvrtletí je tak nad 0. Za růstem stojí zejména očekávání výrobní činnosti podniků. „Zejména japonský export se začíná výrazně zlepšovat. Co se týká ale zaměstnanosti, tam se žádné velké oživení neočekává,“ říká Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické v Praze, který situaci v Japonsku sleduje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko - ekonomika.mp3

Japonsko má největší dluh ze všech vyspělých zemí. Zadlužení více jak dvojnásobku HDP není z historických statistik známo. Je proto jenom dobře, že japonská vláda si uvědomila vážnost situace.

„Ale rozdíl mezi Japonskem a evropskými dlužníky jako je Řecko nebo Španělsko je ten, že většina japonského dluhu je držena domácími subjekty. To znamená, že tolik nebudou vydání finančním trhům podobně jako Řecko. A za druhé, Japonsko vykazuje obrovský přebytek svého zahraničního obchodu. Japonsko je schopno přilákat peníze ze světa,“ říká Hnát.

Celková domácí poptávka v Japonsku je tradičně velice nízká

Všechna opatření jsou složitá a pro vládu těžko prosaditelná. V Japonsku jsou kvůli velice nízké domácí poptávce a spotřebě nízké spotřební daně. "Nejčastěji se proto mluví o zvýšení jakési obdoby české daně z přidané hodnoty přesně tak, jak to doporučuje i Mezinárodní měnový fond,“ vysvětluje Hnát.

Ozdravení japonské ekonomiky nevede jinou cestou, než ozdravením příjmů a snížením výdajů.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme