Světový den dárců krve připomíná, že jich v Česku ubývá

Na dnešek připadá Světový den dárců krve. Připomíná narozeniny rakouského vědce a nositele Nobelovy ceny Karla Landsteinera, který v roce 1901 vytvořil moderní systém krevních skupin a otevřel tak cestu k relativně bezpečným krevním transfúzím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krevní konzervy (ilustrační foto)

Krevní konzervy (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Podle posledních průzkumů prý Češi krev darují méně než v jiných Evropských státech, jen třicet procent. Navíc ubývá zdravých dárců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnešek je Světovým dnem dárcovství krve - hovoří Marek Jukl

Podmínek, které jsou kladeny na zdraví dárce, je podle prezidenta českého Červeného kříže Marka Jukla celá řada. „Je to z toho důvodu, aby on sám nebyl odběrem nějak oslaben. Ale především je to z důvodu ochrany příjemce,“ řekl Jukl.

Zdravotní stav dárce, kterému on sám třeba ani nepřikládá nějaký větší význam, mohou být pro příjemce nebezpečné. „Tím, jak člověk v životě stárne, tak tím méně podmínek splňuje. Ideální je, aby se dárci krve stávali mladí lidé,“ dodal Jukl.

Alžběta Havlová, Šárka Slezáková, Petr Král, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme