Britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost poopravil odhad růstu ekonomiky

Britský úřad pro rozpočtovou odpovědnost poopravil předpověď ekonomického růstu na příští rok, který stanovila předchozí labouristická vláda. Úřad, který byl zřízen v květnu po parlamentních volbách, v nichž zvítězili konzervativci společně s liberálními demokraty a vytvořili novou vládu, připravuje předpovědi příštího hospodářského růstu a další ukazatele zcela nezávisle na ministerstvu financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#Londýn1

#Londýn1 | Foto: David Vávra

Ministr financí předchozí labouristické vlády Alistair Darling předpověděl více než tříprocentní ekonomický růst v příštím roce, což byla jak se nyní ukázalo přespříliš optimistická prognóza. Úřad pro rozpočtovou odpovědnost dnes prognózu opravil na nižší hodnotu, a to na dvě celé šest desetin procenta.

I když rozdíl není velký, každá desetina hodnoty nižší prognózy podle zpravodaje BBC znamená mnohamilionové částky, které bude muset vláda získat buď ve formě vyšších daní nebo větších rozpočtových škrtů.

Při dopoledních transakcích akciové a měnové trhy v Londýně zaznamenaly po oznámení úřadu pro rozpočtovou odpovědnost jen malý pokles.

Úřad má odstranit politické tlaky

Jak na Rádiu Česko přiblížil londýnský spolupracovník Ivan Kytka, o vzniku Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost hovořil současný britský premiér David Cameron už na podzim roku 2008, na počátku úvěrové krize a nejhlubší recese, která postihla Británii od konce druhé světové války.

„Od loňského prosince měl konzervativní stínový kabinet tým nezávislých ekonomických poradců pro přípravu nouzového rozpočtu v případě volebního vítězství a ten tým se stal základem nového Úřadu,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nově vytvořený britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost dnes zveřejní své první prognózy. Ve spojení jsme s londýnským spolupracovníkem Ivanem Kytkou.

Konzervativci tím podle něj chtějí odstranit politické tlaky při stanovení výhledu hospodářského růstu v Británii. „Ta čísla jsou alfou a omegou pří plánování budoucích příjmů a výdajů a konzervativci nechtějí, aby politici mohli tahle čísla malovat narůžovo,“ řekl Kytka.

Nezávislost Úřadu na ministerstvu financí

Vznik úřadu se dá podle něj považovat za politický krok, který má paradoxně depolitizovat klíčová rozhodování o budoucích příjmech a výdajích vlády. „A má tedy sloužit jako ochrana před nadměrným zadlužováním veřejných financí,“ uvedl.

Jak dodal, Británie si žila nad poměry a konzervativci viní minulou labouristickou vládu z toho, že nebezpečí nepřesných odhadů růstu včas nerozpoznala a že zavinila dluh, který budou splácet příští generace.

Nezávislost Úřadu na ministerstvu financí nová vláda zdůvodňuje tím, že hlavní odpovědnost za přípravu dat při minulých rozpočtech ležela až dosud právě na statisticích a analyticích ministerstva financí.

„Jsou to právě jeho experti, kteří připravovali data pro ministra celý kabinet. Konzervativci mají za to, že politici je pak mohli přizpůsobit obrazu svému - v duchu známého Churchillova výroku: Jediná statistika, které věřím, je statistika, kterou sám zfalšuji,“ vysvětlil Kytka.

Experti jsou v názoru na přínos Úřadu nejednotní

Jak může nově vzniklý úřad pomoci Británii v boji proti ekonomické krizi, je podle Kytky otázka, na kterou nemají jednoznačnou odpověď ani renomovaní britští finanční experti.

„Část z nich se přiklání k názoru, že Britové se potřebují podívat pravdě do očí a utáhnout si opasky podle přesného, nepolitického odhadu příštího hospodářského růstu. Jiní experti ale varují, že pokud bude odhad růstu britské ekonomiky příliš pesimistický a povede k hlubokým škrtům ve veřejných výdajích, může to vést Británii rychle znovu k recesi,“ uvedl.

Nová britská vláda má představit rozpočet 22. června. Představí sérii úsporných opatření na snížení vysokého rozpočtového schodku. „Pokud jde o škrty, je podle pozorovatelů pravděpodobné, že ty okamžité se dotknou například snižování dětských přídavků pro rodiny se středními a vyššími příjmy a nemá být uchráněna ani například britská armáda a ozbrojené síly,“ uvedl Kytka.

Očekává se, že škrty se dotknou také zvyšování daně. „Hovoří se například o tom, že spotřební daň z alkoholu a z cigaret se zvýší o pět procent nad inflaci, má se zvýšit také daň z kapitálových zisků,“ dodal.

Milan Kocourek, Martina Mašková, Ivan Kytka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme