Parchanti: Vsaďte si

15. červen 2010

Nakladatelství Comics Centrum po nedávné české premiéře irácké bajky Smečka z Bagdádu pro tuzemské milovníky hranatých políček přichystalo další komiks poprvé vycházející v češtině. Je jím akční thriller Parchanti, přesněji řečeno komplet prvních šesti pokračování této série s podtitulkem Vsaďte si.

Parchanti (v originále The Losers) se na stránkách komiksového sešitu poprvé objevili v roce 1970, kdy u vydavatelství DC Comics vycházel stejnojmenný příběh odehrávající se za druhé světové války. O třicet let později se námětu chopil britský komiksový scenárista Andy Diggle, bývalý editor magazínu 2000 AD, který děj posunul víceméně do současnosti a z Parchantů udělal skupinu bývalých členů speciální jednotky CIA. Diggle nicméně tvrdí, že původní sérii nikdy nečetl. V letech 2003 až 2006 pak u podlabelu DC Vertigo vyšlo 32 pokračování jeho Parchantů. V češtině teď poprvé dostáváme do ruky sbírku prvních šesti dílů série s názvem Vsaďte si. Další komplet (obsahující původní díly 7 až 12) se chystá Comics Centrum vydat do konce roku - s podtitulem Zdvojnásobení sázek.

Takže s kým máme tu čest? Parchanti bývali zvláštní jednotkou vládní špionážní agentury určenou pro tajné operace. Při jedné z nich, někdy v devadesátých letech, je podtrhl jejich prostředník, tajuplný a evidentně vysoce postavený Max. Jednotka byla zanechána na místě akce a mělo se za to, že nepohodlní svědci ilegálních čachrů odehrávajících se pod pláštíkem CIA jsou po smrti. Má to pochopitelně háček. Parchanti přežili a teď se hlásí o slovo. Prostřednictvím odhalení korupce ve své bývalé agentuře chtějí dosáhnout zadostiučinění, vrátit se ke svým „ukradeným" životům, a, ano, taky se pěkně krvavě pomstít.

02076743.jpeg

Lídrem skupiny je plukovník Clay, učebnicově charakterní a odhodlaný jít za svou věcí až do konce. Jeho zástupcem je morózní Levák, kterého spíš než ideály zajímají prachy. Dalšími do party jsou prostořeký počítačový kouzelník Jensen, naopak nemluvný ostřelovač Puma s post-traumatickým syndromem a Čokl, schopný řídit vše, co má kola, vrtuli nebo lodní šroub a toužící ze všeho nejvíc po shledání s manželkou a dětmi. A pak je tu nováček - drsná exotická bojovnice Ajša, která má s Parchanty společný cíl - smrt Maxe. Jeden z nich ovšem hned v prvním díle ostatní zradí - nesluší se tu ale prozrazovat kdo, jak a proč.

Parchanti mají tedy na akční story vcelku tradiční rozjezd. Scénář taky zrovna nehýří nevídanými zvraty. Drobné mouchy nebo logické skuliny nicméně vyvažuje spád a dynamika příběhu. Hlavně díky skvělému vizuálu, který má na svědomí britský výtvarník Mark Simpson alias Jock, prolétnete vynalézavě členěnými stránkami Parchantů tak rychle, že nezbude čas na přemýšlení o detailech, jako je psychologická motivace postav nebo třeba to, kde asi tak na své akce berou peníze. O tom ale konspirační thriller není. Pokud chcete komiks, nad kterým se můžete zabrat do metafyzických úvah, sáhněte po jiné knize. Pokud si chcete užít adrenalinovou jízdu na papíře, jste tu správně.

02076748.jpeg

Přestože jsou Parchanti charakterizováni jako komiks pro dospělé, je to spíš otázka místy drsného slovníku postav než myšlenkové náročnosti a věková hranice „16+" je tak akorát. Parchanti sice nemají šarm a vtip Millerova Sin City, ale jako béčkové osvěžení po náročném dni v práci (nebo, ehm, na střední škole) fungují.

autor: Robert Candra
Spustit audio