Házenkáři Filipu Jíchovi chybí do sbírky úspěchů účast na MS

Osmadvacetiletý házenkář Filip Jícha v dosavadním průběhu sezony vyhrál prakticky vše, na co sáhl. Slavil vítězství v Lize mistrů, radoval se z prvenství v německé Bundeslize, sbíral individuální trofeje. Na vavřínech ale neusíná. Ještě jeden důležitý úkol ho totiž čeká - dotáhnout do úspěšného konce kvalifikaci o postup na mistrovství světa ve Švédsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opora české reprezentace Filip Jícha v dresu Kielu ve finále Ligy mistrů

Opora české reprezentace Filip Jícha v dresu Kielu ve finále Ligy mistrů | Zdroj: ČTK

Z individuálních trofejí se sluší zmínit ocenění pro nejlepšího hráče Bundesligy, v Lize mistrů se dvakrát po sobě stal nejlepším střelcem. Jméno Filipa Jíchy se objevilo také v all stars týmu mistrovství Evropy.

Jenže na oslavy zatím příliš času nebylo. Co ale osmadvacetiletý rodák z Plzně ví, je že ani v následujících sezonách rozhodně nebude po té letošní mimořádně úspěšné problém s hledáním motivace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Házenkáři Filipu Jíchovi chybí do sbírky úspěchů účast na MS

„Vím, kolik úsilí stály úspěchy, kterých jsem v této sezóně dosáhl. Ale příští zápas za mě neodehrají. Třeba teď jsem v Niši také nepodal výkon, na který bych byl pyšný," naráží excelentní střelec na porážku národního týmu 23:27 v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v Srbsku.

„Pro mě je důležitý můj osobní pocit, abych šel domů šťastný a spokojený. Abych věděl, že jsem pomohl týmu a abych sám sobě ukázal, že dokážu být platný. To je pro mě největší motivace. Pak budou přicházet i úspěchy. Každý zápas začíná 0:0 a já musím ukázat, že jsem si ty úspěchy zasloužil," říká.

Zůstat v přípravě by byl trest

O to více Filip Jícha hledí k sobotní odvetě v Plzni. Navíc musí počítat s tlakem na jeho osobu. „Pokud podám optimální výkon a pomůžu tak týmu, jsem přesvědčený o tom, že neprohrajeme a postoupíme na mistrovství světa. To je pro mě alfa a omega celého týdne. Musím se s týmem připravit tak, abych v Plzni podal takový výkon, aby se o mě mohl tým opřít, pokud to bude potřebovat," věří Filip Jícha.

Případná neúčast na světovém šampionátu by totiž byla obrovským zklamáním: „To, že by Česká republika nebyla na mistrovství světa, by mě hodně mrzelo. Zůstal bych v Kielu mezi hráči, kteří nebudou na mistrovství světa a takových tam moc není. Trénovat s nimi v přípravě by byl největší trest, když se celý svět bude dívat do Švédska a já bych někde v Kielu běhal po lesích a připravoval se."

Není pochyb o tom, že se o Filipa Jíchu zajímají i další renomované kluby. Český reprezentant ale o odchodu z Kielu neuvažuje. Nejen proto, že má s klubem smlouvu až do roku 2014. Zlákat už by ho mohla snad jen španělská elitní soutěž.

„Momentálně působím v nejlepším týmu světa, v nejlepší lize světa. Kdybychom se měli bavit hypoteticky, tak jediná liga, která pro mě připadá v úvahu, je španělská liga, kde jsou také čtyři světové mančafty. Zbytek ligy už ale není až tak kvalitní. Pokud bych měl jít do Španělska, tak jen kvůli životu tam a šel bych jedině do Barcelony, světového klubu a pulzující metropole," má jasno Jícha.

Jeden přestup ale aktuálně nejlepšího českého házenkáře přeci jen čeká. 26. června vstoupí do svazku manželského. Příliš se toho prý ovšem nezmění: „Hlavní je, že to mezi námi dobře funguje. Jestli budu říkat, že je to moje přítelkyně nebo manželka, to mě až tak neděsí," říká Filip Jícha.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme