Houby mohou vylepšit rostliny rýže

14. červen 2010

Mykorhiza není vyloučená ani u rostlin, které normálně s houbami nespolupracují. Švýcarští vědci zjistili, že oba aktéry stačí jen trochu popostrčit.

Více než 80 % rostlinných druhů uzavřelo oboustranně prospěšnou dohodu s houbami. Houba z kořenů rostliny dostává cukry a na oplátku jí poskytuje extra dávku živin z půdy. K menšině, která s houbami tyto vztahy nemá, patří rýže, která představuje hlavní zdroj potravy pro miliardy lidí.

Každá houbová spora má unikátní genetický profil. Švýcarští vědci z univerzity v Lausanne předpokládali, že některé spory mohou být k přátelským vztahům s rýží geneticky víc predisponované než jiné. Nasbírali spóry hub Glomus intraradices z polí nedaleko Curychu a kultivovali je v laboratoři. Když houby dozrály, odebrali vědci individuální spory a po tři generace je šlechtili na rostlinách rýže. Zjistili, že tato doba stačí na to, aby se houba a rýže dohodly na spolupráci. Rostliny s třetí generací hub rostly dvakrát až pětkrát rychleji než rýže s předchozími generacemi hub.

Vědci se teď chystají zjistit, jestli to, co funguje ve skleníku, bude fungovat také na rýžových polích. Současně budou zjišťovat, jestli by se podobným způsobem nedal urychlit růst dalších zemědělských plodin, například manioku.

Zdroj: Science Now, Current Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.