Svět se vrací k jaderné energetice

Dnes je to deset let, co se v Německu zrodil takzvaný jaderný kompromis. Podle něj by se poslední německý atomový reaktor měl odpojit o sítě do roku 2021 a Německo by se mělo zcela vzdát atomové energie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange

Jaderná elektrárna v belgickém Tihange | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V rámci Evropy není německý postoj úplně výjimečný, obdobný stop stav pro jadernou energetiku si ve své době zvolila řada dalších zemí. Obecně vzato ale jaderná energetika, s výjimkou Německa, které stále jakoby přešlapuje na místě a váhá, jestli svůj postoj zreviduje, zažívá celosvětovou renesanci.

V Evropě už nové elektrárny staví Finsko nebo Rusko. Švédsko, které se rozhodlo stejně jako Německo odstavit stávající zařízení, svůj postoj přehodnocuje. A stejně tak Itálie, která si v referendu, v emotivní atmosféře po černobylské tragédii, atomovou energii zakázala, své rozhodnutí změnila a plánuje postavit půl tuctu jaderných elektráren.

Přehrát

00:00 / 00:00

O celosvětové renesanci jaderné energetiky hovořil Jaromír Marek v Odpoledním Radiožurnálu

Berlusconiho vláda oznámila, že výstavbu první z nich zahájí do tří let. I přístup Italů k atomovým elektrárnám se radikálně změnil a dnes je většina pro, i když je nikdo nechce ve své oblasti.

Jedním z důvodů změny v jejich přístupu jsou závratně vysoké ceny elektrické energie, na nichž má podíl právě absence jaderných elektráren.

Evropskou velmocí je Francie

Velmocí jaderné energetiky je Francie, v provozu je tam 59 jaderných reaktorů. Francie je největší evropský výrobce jaderné energie a její spotřeba elektřiny je na jádru závislá asi z 80 procent.

Francouzi se s tím naučili žít. Stát dbá na transparentní informování veřejnosti. Místní jaderný dozor a Institut radiační a jaderné bezpečnosti zveřejňují na internetu výsledky měření radioaktivity na území Francie.

Návštěvník těchto stránek může sledovat úroveň radiace ve svém okolí. Získá ale třeba i základní informace, jaká je míra přírodního záření a co už může být abnormálně zvýšená radioaktivita.

Rozvíjející se ekonomiky mají jasno

Velké rozvíjející se ekonomiky, zejména v Asii, mají ohledně jaderné energetiky jasno. Čína, Indie, Japonsko a Jižní Korea staví nebo se chystají stavět nové reaktory. Například Čína, která vyrábí z jádra jen dvě procenta energie, chce do roku 2020 postavit 26 reaktorů.

Indie zase plánuje v roce 2050 vyrábět čtvrtinu své elektřiny v jaderných zdrojích a vyrobené energie by mělo být stonásobně více než nyní.

Stejně tak pro Japonsko je jaderná technologie klíčová a renesanci či nový boom zažívá i ve Spojených státech.

Vědunka Lunardi, Jan Pokorný, Jaromír Marek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme