Koaliční vyjednávací týmy by měly dokončit práci do června

Expertní týmy vyjednávající o programových otázkách budoucí středopravé koalice ukončí práci do konce června. Do 7. července navíc chtějí poslední rozpory odstranit hlavní vyjednavači ODS, TOP09 a Věcí veřejných. Strany se totiž chtějí aktivně zapojit do sestavování státního rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři TOP 09, ODS a VV Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Lídři TOP 09, ODS a VV Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John | Zdroj: ČTK

Příští pondělí, tedy den před ustavující schůzí sněmovny, pak chtějí strany vybrat své kandidáty do vedení dolní komory. Jak dodal lídr ODS Petr Nečas, všechny tři strany se shodly také na tom, že definitivní podoba vedení sněmovny bude vytvořena až poté, co nová vláda získá důvěru poslanců.

„Tyto tři strany si tímto zabezpečují možnost rozhodnout se postu předsedy sněmovny, a to zejména pro případný třetí pokus nebo procedurální záležitosti související s vyslovením důvěry či nedůvěry vládě. Poté jsme připraveni řešit otázku místopředsedy, respektive místopředsedkyně a jejich počtu. Poté jsme ochotni znovu o postech jednat na širším politickém základě,“ uvedl Nečas.

Jak upřesnil předseda Věcí veřejných Radek John, další témata se budou postupně uzavírat podle jejich náročnosti.

„Jak to budou komise stíhat, tak budeme jednotlivé kapitoly uzavírat. Velmi brzy však na přetřes přijde zahraniční politika, ekologie, podnikání, bezpečnost, školství a veřejné rozpočty. Tento objem také vyjadřuje práci komisí a shod a neshod,“ uvedl John.

Chystaná koalice, jenž nyní vyjednává o spolupráci, disponuje na další volební období 118 ze 200 poslaneckých hlasů, což zaručuje k prosazení výše zmíněných kroků dostatečnou většinou.

Veronika Malá, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme